Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit tradiční romské jídlo - čurďi marikľi | recept

Čurďi marikľi je tradiční romský recept. Přípravu tohoto originálního pokrmu v podobě placky zvládnete i vy sami doma. Vyzkoušejte podle video receptu. Dobrou chuť!

Diskuze k článku

Přidat komentář

Vladimír Mach (neověřeno) | Ne, 03/13/2022 - 23:46

Vynikající specialita. Pár podrobností k přípravě:
1. Je třeba použít zelí sladkokyselé neboli sterilované, nikoliv kysané (to je příliš kyselé a v chuti chybí sladká složka). Pokud přece jen upřednostňujete kysané zelí před sterilovaným, je nutno jej před použitím lehce propláchnout v cedníku tekoucí vodou a po vložení do sádla do něj přidat lžičku cukru.
2. Ideální je použit kombinaci klasického čistého uzeného špeku a anglické slaniny s vysokým obsahem masa, aby pokrm skýtal i dostatek bílkovin.
3. Je moudré řídit se radou paní Ličartovské a placky opéct skutečně tak, aby byly "okaté". Hnědá oka na plackách jim dodávají lahodnou, lehce oříškovou chuť.
4. Osobně raději nejdříve nalámu placky do prázdné mísy a teprve poté je zaliju vodou z varné konvice, kterou předtím převařím a nechám nepatrně vychladnout, aby nebyla úplně vařící. Tím zajistím, že jsou všechny úlomky stejně dlouho namočené a do stejné míry změknou.

Další zajímavé články

Jak na staročeské zelníky | recept
Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce…
Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.