Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat nepečený tvarohový dort s ovocem | recept

04. Září 2019

Nepečený dort s ovocem | recept. Nepečené tvarohové dorty jsou v létě vítaným sladkým zákuskem. V parnech není chuť na těžké máslové krémy, dáváme přednost ovocným, tvarohovým a jogurtovým dezertům. Následující recept na nepečený dort je základním předpisem. Dort můžete obměňovat podle svých chutí, zdobit pokaždé jiným ovocem nebo zvolit jiný podkladový korpus. S výrobou tohoto dortu si zkrátka „vyhrajete“.

Co je potřeba

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 2 mírně navršené polévkové lžíce krupicového cukru
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky (mírně navršené)
  • tuk a mouku (kokos, ořechy) na vymazání formy

Čokoládový tvaroh:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 kávová lžička instantní kávy
  • 200 g čokolády na vaření
  • malý sáček želatiny (90 g)

Světlý tvaroh:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • sáček vanilkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 90 g želatiny (malý sáček)
  • 50 g moučkového cukru 

Ovoce na dozdobení

1

Nejprve si připravíme korpus pod tvarohovou náplň. Korpus můžeme vytvořit z kulatých dětských nebo dlouhých cukrářských piškotů, kterými vyložíme dno vymazané a hustě vysypané dortové formy.

Další možností je upéci si korpus: ušleháme 2 vaječné žloutky se 2 PL krupicového cukru do pěny, přidáme 2 PL polohrubé mouky a pevně ušlehaný sníh ze 2 bílků. Upečeme při teplotě 190 °C do zrůžovění a necháme ve formě vychladnout.

2

Čokoládový krém

Na mírném teple rozpusťte nalámanou čokoládu. Do sklenice nalijte asi 1,5 dl horké vody a rozmíchejte v ní želatinu v prášku s 1 kávovou lžičkou instantní kávy. V misce rozmíchejte tvaroh s cukrem, přidejte ušlehanou smetanu a nakonec rozpuštěnou želatinu rozmíchanou s vlažnou čokoládou. Důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

3

Světlý krém

Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkou. V 1,5 dl horké vody rozmíchejte práškovou želatinu. Šlehačku ušlehejte, vmíchejte do tvarohu a přidejte rozpuštěnou želatinu. Promíchejte.

4

Upečený piškotový korpus potřeme marmeládou, ale nemusíme, jde to i bez ní. Na připravený korpus klademe po lžících vedle sebe tmavý a světlý krém, až formu zcela zaplníme. Toto množství tvarohu vystačí na 3 vrstvy nad sebou. Po vypotřebování tvarohu formou klepneme o pracovní desku, aby se náplň srovnala a odstranily se vzduchové bubliny. Klepnutím se také povrch dortu urovná.

5

Pro mramorovaný efekt dlouhou špejlí tvaroh promíchejte. Povrch ozdobte libovolným ovocem, které můžete skládat do různých ornamentů. Dort dejte ztuhnout alespoň na 3 hodiny do chladničky (ideální jsou 4 hodiny).

6

Po ztuhnutí uvolněte okraj dortu od formy nožem a odstraňte bok formy. Kokosem, čokoládovými hoblinkami nebo strouhanými ořechy obalte dort ze strany. Pak můžete zakrojit a ochutnat. Dobrou chuť.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Rybízový chlebíček | recept. Ovocné moučníky k létu patří. Chlebíček s rybízem si snadno a rychle upečete i bez vážení. Stačí suroviny na chlebíček od…