Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí džus z lesních plodů | recept

Jak vyrobit domácí džus z lesních plodů | recept. Tenhle domácí džus byl můj experiment. Vařím doma dětem džus pomerančový, citrónový, mandarinkový nebo mulťák. Od léta mám hodně zmražených borůvek, malin a ostružin. Potřebovala jsem je postupně zpracovat, a tak mě napadlo uvařit rodině džus z lesních plodů. Experiment se mi vydařil a od té doby ho rodinka vyžaduje pravidelně…

Co je potřeba

4 větší jablka
0,5 l lesních borůvek
hrst lesních ostružin
hrst lesních malin
2 citróny
4 mrkve
30 g kyseliny citrónové
60 dkg cukru
6 l vody

1

Na přípravu domácího džusu budete ještě potřebovat velký hrnec (asi 6 l), velkou mísu (asi 10 l), mísu s nálevkou (asi 3 l), jemné sítko, naběračku a lahve, ve kterých poté budete džus skladovat. Já džus přelívám do 3 l velké lahve a potom do džbánků, ve kterých džus skladuji v lednici. Výhodou je, že je džus vždy po ruce báječně vychlazený a osvěžující.

2

Výrobu domácího džusu začneme tím, že si do velkého hrnce dáme svařit 5 l vody s 60 dkg cukru krupice. Jak voda začíná mít malé bublinky, hrnec se sladkou vodou odstavím z plotýnky a nechám vychladnout. Do menšího hrnce pokrájím další suroviny – jablka zbavím jadřince a pokrájím je na osminky (nechávám i slupku). Dále oloupu citróny, které zbavím semínek (džus by mohl mít nahořklou příchuť), mrkev oloupu a pokrájím ji na slabší kolečka, přidám borůvky, maliny a ostružiny. Nakonec vše zalijeme litrem vody a přidáme 30 g kyseliny citrónové. Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák č. 4), dokud není mrkev měkká. Jakmile mrkev změkne, odstavíme hrnec z plotýnky a necháme vychladnout.

 

Do velkého hrnce dáme svařit 5 l vody s 60 dkg cukru krupice. Jak voda začíná mít malé bublinky, hrnec se sladkou vodou odstavím z plotýnky a nechám vychladnout. Jablka zbavím jadřince a pokrájím je na osminky (nechávám i slupku). Dále oloupu citróny, které zbavím semínek, mrkev oloupu a pokrájím ji na slabší kolečka, přidám borůvky, maliny a ostružiny. Nakonec vše zalijeme litrem vody a přidáme 30 g kyseliny citrónové. Takto vaříme na mírném ohni, dokud není mrkev měkká.

3

Když je sladká voda vychlazená a ovocná směs též, ovocnou směsku rozsekáme tyčovým mixérem na jemno, téměř na dřeň. Tuto dřeň přelijeme do veliké mísy a zalijeme ji sladkou vodou. Směs poté přelíváme přes jemné sítko do mísy s nálevkou, ze které pak hotový džus putuje do skladovacích sklenic.

4

Domácí džus skladujeme v chladné místnosti nebo v lednici. Vydrží asi týden.Osobně jsem nezjistila, jakou má trvanlivost, protože u nás doma vyrobený ovocný nápoj vydrží maximálně 3 dny. Je výborný a chuťově se podobá komerčně prodávaným džusům Cappy.

5

Z jedné dávky získáte kolem 6,5 – 7 l domácího výborného džusu a BEZ ÉČEK!

Použila jsem mražené lesní plody. V létě použijeme samozřejmě čerstvé plody, a kdo nemá k těmto surovinám přístup, lze si v marketu zakoupit buď jednotlivé sáčky s borůvkami, malinami, ostružinami nebo prodávají mix lesního ovoce (asi 450 g sáček). Pokud použijete mix, kupte alespoň dva sáčky.

Při přípravě a konzumaci tohoto džusu buďte opatrní, abyste se nepolili, protože borůvkami obarvený džus nepustí.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit domácí ostružinový likér
Jak vyrobit domácí ostružinový likér | recept z ostružin. Na likér z následujícího receptu budete potřebovat ostružiny. Ještě teď je jich v lesích pln…
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.