Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařovat švestky | recept

Švestky jsou ovocem babího léta, nejenže jsou velmi chutné, ale obsahují i spoustu vitamínů a blahodárných látek. Konzumace švestek vám může pomoci s dnou, revmatem, krvetvorbou, látkovou přeměnou, zdravou hladinou cholesterolu, a také s ledvinovým, kardiovaskulárním či jaterním onemocněním. Švestky jsou také nejlepším přírodním projímadlem. Víte, jak si toto skvělé ovoce uchovat i v zimním období? Rozumné řešení pro jejich uchování je zavaření.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dělám to přesně tak!
Ale získala jsem recept na švestky v čokoládě a je to moc dobré! Vyzkoušejte tuto mňamku:

Švestky v čokoládě:

2 kg švestek
(1,5 kg cukr písek (dala jsem jen polovinu)
100 g másla
1 vanilk, cukr
1/2 lžičky skořice ml.
200 g kakaa (1 hrnek)

Postup:
Pokrájené vypeckované švestky přivedeme ve větším hrnci k varu
přidáme cukr a vaříme 20 minut Stále míchat!!
Pak vmícháme tuhé máslo, vanlkový cukr a skořici.
Stále mícháme! Přisypeme kakao a vaříme ještě l5-20 min.na mírnějším varu. Míchat!!!
Horkým plníme menší skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme 20 min. na 80 stupňů, vyjmout, obrátit na 5 min. dnem vzhůru (rychle houstne). Necháme vychladit, sklenice omyjeme a utřeme aby nelepily. Uložit do špajzu.
Jak skleničku otevřu, sním ji na posezení, je to moc dobrá pochoutka, hlavně pro děti.

Daniela (neověřeno) | Pá, 09/28/2012 - 20:51

Ten nálev je naprosto excelentní.. ;) a to nejen na švestky.. ;) mockrát děkuji.. ;)

Adriana Dosedělová 2 (neověřeno) | Pá, 09/28/2012 - 23:23

:-) Tak to jsem moc ráda.

Anna Partyková (neověřeno) | Út, 08/05/2014 - 20:41

Se zavařováním jsou problémy, v obchodech jsou víčka z Polska, která na sklenice nepasují a nechytají!

naďa (neověřeno) | St, 10/15/2014 - 15:10

Já nejraději zavařuji švestky bez nálevu, vypeckovat,natlačit do sklenic,zavíčkovat a sterilovat 20 min. při 80°C. Jsou výborné.Podobně zavařuji i strouhaná jablíčka, používám převážně na štrůdl.Vyzkoušejte....

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.