Přejít k hlavnímu obsahu

Jak originálně na Becherovkou provoněný štolový chlebíček z tvarohového těsta

štolový chlebíček s vůní Becherovky

Místo tradiční štoly můžete z tvarohového těsta vykouzlit tento originální štolový chlebíček, kde vedle tradičních oříšků a rozinek chuť ozvláštní originální spojení melasy a karobu, přičemž vůni místo tradičního rumu vykouzlí originální bylinný likér, Becherovka.

Co je potřeba

Do Becherovkou provoněného tvarohového těsta:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 g tvarohu v alobalu
  • 4 lžíce Becherovky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva

Do jedné poloviny tvarohového těsta:

  • 100 g rozinek
  • 100 g sušeného ovoce dle vlastního výběru (zde například fíky, švestky a meruňky)
  • 100 g lískových ořechů

Do druhé poloviny tvarohového těsta:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 1 karobová tyčinka (50 g)
  • 3 lžíce třtinové melasy

Do cukrové krusty:

  • 70 g másla
  • 2 lžíce Becherovky
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g strouhaného kokosu

Na proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta:

  • 2 lžíce Becherovky na pokapání
  • 2–3 lžíce třtinové melasy na potření
  • strouhaný kokos na posypání
1

Ač se vzhledem k množství potřebných surovin nezdá, příprava samotného štolového chlebíčku není nikterak složitá. Základem je příprava vlahého tvarohového těsta, na které stačí nejprve vyšlehat povolené máslo s cukrem do nadýchané máslové pěny.

příprava základu tvarohového těsta
2

Do máslové pěny pak vešlehejte jedno vajíčko po druhém, provoňte najemno nastrouhanou citronovou kůrou a pro tento štolový chlebíček nepostradatelným originálem, tedy Becherovkou.

zakomponování vajíček do máslové pěny a její provonění Becherovkou
3

Ve velké míse pak k nadýchanému, Becherovkou provoněnému, máslovému základu přidejte mouku, tvaroh a prášek do pečiva. Vše propracujte do  vlahého těsta, které je tvárné a nelepivé. Poté tvarohové těsto rozdělte na poloviny.

dokončení přípravy tvarohového těsta
4

K jedné polovině zapracujte nahrubo nasekané lískové ořechy, nadrobno nakrájené sušené ovoce a rozinky.

Do druhé poloviny tvarohové těsta zapracujte nahrubo nastrouhanou karobovou tyčinku, třtinovou melasu a kandované ovoce, přičemž přisypte i trochu mouky, jelikož díky melase bude těsto více lepkavé.

ochucení tvarohového těsta rozděleného na dvě poloviny
5

Do vyššího plechu s pečicím papírem nyní přesuňte vyválenou první polovinu tvarohového těsta se sušeným ovocem a potřete ji třtinovou melasou, posypte strouhaným kokosem a originálně pokapejte Becherovkou.

vrstvení štolového chlebíčku do vyššího plechu
6

Vše následně překryjte druhou polovinou tvarohového těsta ochuceného karobovou tyčinkou, a takto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut.

dokončení štolového chlebíčku před jeho upečením
7

V průběhu pečení si připravte vše potřebné na cukrovou krustu. V jedné misce tedy promíchejte rozpuštěné máslo s Becherovkou, a ve druhé misce smíchejte moučkový cukr s kokosem.

provonění rozpuštěného másla Becherovkou a ochucení moučkového cukru kokosem
8

Ihned po upečení a vytažení moučníku z trouby potřete jeho povrch Becherovkou provoněným máslem a okamžitě poté zasypte směsí moučkového cukru a kokosu. Tím se cukr do másla krásně vsákne a vytvoří originální cukrovou krustu.

Po vychladnutí a odležení do druhého dne moučník krájejte na plátky tradiční chlebíčkové velikosti.

finální ozdobení štolového chlebíčku po jeho upečení

Tipy

  • Neméně originální bude tento Becherovkou provoněný štolový chlebíček i se zakomponováním jemně mletých lískových ořechů namísto kokosu. A to v rámci proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta, tak v rámci cukrové krusty, která v ořechovém ladění nejen krásně vypadá, ale chuťově podpoří lískové ořechy přidané do těsta.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.