Královéhradecký kraj

Jak udělat kyselku z hub | východočeský recept

Recept na krajové jídlo: houbová omáčka z čerstvých hub. Kyselka se ve východních Čechách říká sladkokyselé, typicky kořeněné omáčce z hub. Je chutná, levná a je velmi rychle hotová. Proto i recept na východočeskou kyselku budete mít rychle přečtený...

Jak udělat masopustní koblihy podle východočeské tradice | recept

Recept na masopustní koblihy z východních Čech. Obchůzka průvodu maškar a smažené koblihy, kterými hospodyně „maškarády“ hostí – to jsou nejtypičtější atributy konce masopustu. Ale jaká je souvislost mezi UNESCO, maškarami a koblížky? Nabízíme...

Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept

Recept na pravé české vdolky s mákem. Někdy se stane, že po rafinovaných delikatesách, a nebo naopak po stále odbývaném studeném jídle, dostaneme chuť na něco zemitého, „festovního“, neošizeného. Tehdy mohou přijít k chuti docela obyčejné vdolky s...

Jak připravit vynikající jednohubky a levně | recepty

Recepty na levné a přesto výtečné jednohubky. Tak zvaná jednohubka je vítaným zákuskem zejména v situacích, kdy se předpokládá pití alkoholu. Připravit malá pikantní sousta se sice zdá být snadné, ale někdy může příprava jednohubek znamenat hlubší...

Jak udělat krkonošské sejkory | recept

Recept na krkonošské sejkory. Připravit krkonošské sejkory není obtížné, a ani předpis uvedený v článku není třeba striktně dodržovat – v každé domácnosti se sejkory dělaly a dělají podle rodinných zvyklostí. Přinášíme základní recept na krkonošské...

Jak uvařit staročeskou sváteční polévku kaldoun | recept

Recept na staročeskou polévku kaldoun. Kaldoun se připravoval ke svátečnímu obědu, kdy se jako hlavní chod podávala drůbež, protože se kaldoun vaří z drůbků. Kaldoun se krajově liší, ale jedině zavářkou. Nabízíme recept na poctivý kaldoun, jak se...

Jak uvařit škubánky (kucmoch) po východočesku | recept

Škubánky a spěšinky | recept. Škubánky jsou dalším tradičním jídlem české kuchyně, kolem něhož se vedou veselé spory. Pro někoho jsou škubánky idylickou vzpomínkou, pochoutkou „vonící" dětstvím u babičky. A jiným naopak při představě škubánků „běhá...

Jak připravit pečeného králíka k svátečnímu obědu | recepty

Recept na sváteční oběd z králíka. „Zase králíka,“ ošklíbal se Škopkovic kluk ve filmové komedii Slunce seno… Jenže my na filmové hlášky nedáme: králík byl a je pochoutkou. Dokladem toho budiž tradiční východočeský způsob přípravy svátečního (...

Jak udělat jablečná povidla | recept

Recept na domácí jablečná povidla. Jablečná povidla jsou tradičním produktem českých a moravských domácností. Některé moučníky – například kynuté záviny nebo české skládané koláče – jsou na jablečných povidlech přímo stavěné. Jablečná povidla se...

Jak vařit z jáhel | recepty

Jáhly recepty - recepty z jáhel. Jáhly, loupané obilky prosa, se z české kuchyně tiše vytratily a nějaký čas živořily na periférii gastronomického zájmu. Až vlna zaujetí zdravou výživou, a rovněž různé trendy alternativních stylů stravování,...

Stránky