Moravskoslezský kraj

Jak udělat slezské pirohy | recept

Slezské pirohy, to je tradiční pokrm z Moravskoslezského kraje. Pirohy se dělají z bramborového těsta, plní se vepřovými škvarky. Recept na slezské pirohy představují kuchaři z pořadu Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Jak udělat tradiční velikonoční hlavičku | recept

Velikonoční hlavička má podle tradice připomínat tvar trnové koruny. Jak si ji udělat? Použijeme domácí uzené maso, může to být bůček, krkovička, ale v případě tohoto receptu na velikonoční hlavičku použili kuchaři z pořadu Jak šmakuje...

Jak upéct valašské frgály | recept

Valašské frgály. Je libo frgály s tvarohovou náplní, s hruškovými povidly, s čerstvými borůvkami, makové, švestkové nebo raději oříškové? Šéfkuchaři TV Polar Mirek Horák a Tomáš Smoček v pořadu Jak chutná Moravskoslezsko představují recept na...

Jak udělat květákový mozeček | krajový recept

Recept na květákový mozeček, jak se dělává v Moravskoslezském kraji. 10 minut povaříme květák v cukrem oslazené a osolené vodě a pak jej osmahneme v pánvi na cibulce, přidáme vajíčko, na květák přidáme strouhanku z čerstvého rohlíku. Květákový...

Jak udělat chlebovou polévku a bramborák se švestkami | recepty

Když nevíte co s tvrdým chlebem, uvařte si chlebovou polévku. Dnešní menu z Moravskoslezského kraje doplní bramborák s čerstvými nebo kompotovanými švestkami. Recepty pocházejí z kuchařky tradičních krajových specialit a stejnomenného televizního...

Jak udělat brambory přelité máčankou a závin z listového těsta s červenou řepou | recepty

Šéfkuchaři z pořadu Jak šmakuje Moravskoslezsko? Mirek Horák a Tomáš Smoček představují dva jednoduché a rychlé recepty z moravskoslezské kuchyně: brambory přelité "máčankou" a štrúdl, respektive slaný závin z listového těsta plněný červenou řepou.

Jak upéct slezský makový koláč | recept

Bohatá slezská kuchyně nabízí strávníkům zajímavé a netradiční variace pokrmů. Kromě hlavních jídel z masa, například bigosu nebo tlačenky ze Slezska, mají své výsostné postavení v regionální gastronomii různé moučníky, koláče a dorty, mezi nimiž...

Jak upéct hruškový koláč | recept

Recept na hruškový koláč. Koláče s hruškovou náplní jsou především atributem Valašska. Tam se jim ovšem říká frgále. A frgále jsou „in“. Kupujeme je na poutích, na farmářských, lidových či řemeslných trzích, a možná nás napadne, zda bychom je mohli...

Jak udělat babiččiny škubánky na slano | recept

Tento recept na babiččiny škubánky je krajovým receptem z Moravskoslezského kraje. A na ingredince jsou babiččiny škubánky nenáročné. Stačí vám 1 kg brambor, 200 g krupičky, rozpuštěné máslo, sůl, zakysaná smetana a najemno nasekaná petržel....

Jak udělat kančí pečeni paní nadlesní | recept

Nejlepším moravskoslezským receptem v druhém ročníku soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko je recept nazvaný Kančí pečeně paní nadlesní. Vyzkoušejte recept, nebudete litovat. Jak na to? Začneme tím, že kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme,...

Stránky