Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí kysané zelí | recept

Domácí kysané zelí recept. Připravit domácí kysané zelí je jednodušší, než si myslíte. Sterilizujte bílé i červené zelí. Jak si tedy v domácích podmínkách udělat domácí kysané zelí? Recept je více než snadný. Zelí nakrájíme nebo ostrouháme, dáme do větší mísy, osolíme a přidáme kmín. Zelí ponecháme odležet a pustit šťávu. Zelí dáme do sklenic, které byly 10 minut vyvařené v hrnci s vodou. Recept na domácí kysané zelí ve videoreceptu. A jeden tip pro přípravu domácího kysaného zelí: čím dříve jej dáte do chladničky, tím bude kyselejší. A vyzkoušejte domácí kysané zelí s majoránkou, bazalkou nebo pálivými papričkami.

Diskuze k článku

Přidat komentář

PODLE POPISU JE ZELÍ SKORO HOTOVO,JÁ SVAŘÍM VODU SE SOLÍ ASI DVĚ LŽÍCE SOLI A PO VYCHLADNUTÍ TUTO VODU DOLEJI DO ZELÍ,ZELÍ UMAČKÁM TAK ABY BYLA VODA ASI 5CM NAD ZELÍM,ZELÍ SE VRAZÍ DO ŠPAJZU A UŽ SE POUZE HLÍDÁ VODA U VÍKA KVAŠÁKU DĚLÁM HO TAKHLE ASI 45LET A PŘI BEDLIVÉM HLÍDÁNÍ VODY U VÍKA MĚ JEŠTĚ NIKDY NEVYŠPLOUCHLO!!HODNĚ ZDARU A DOBROU CHUT

Petr Pavel (neověřeno) | Ne, 11/01/2015 - 17:22

To je nejhorší ukuňkané video , včetně receptu. Správné zelí musí kvasit při teplotě asi 18 st.c. a to asi 5-6týdnů. Nemusíte ho vůbec skladovat v ledničce. Na jaře zbylé zelí přendám do sklenic zavíčkuji a nechám v pokojové teplotě tak dva dny, dám do chladného špajsu a tam vydrží klidně i několik roků pokud se nesní. Nikdy jsme nevyhodoli ani skleničku. To co je zde presentováno je paskvil a ne domácí kysané zelí.

Sofie321 (neověřeno) | Út, 12/04/2018 - 21:38

Ahoj,

ano, nejlepší je rovnou ze sudu :) Také děláme už řadu let, v receptu bych pozměnila určitě pár věcí. Letos jsem zkusila tento recept https://erecepty.eu/zeli-z-cukety/ na výborné zelí z cukety. Nikdy jsem je nedělala a musím uznat že je moc dobré. Měli jsme velkou úrodu cuket, tak jsem ji aspoň využila.

Marie Konečná (neověřeno) | So, 11/07/2015 - 20:03

Letos jsem naložila červené zelí, kvasilo krásně asi týden, dolévala jsem vodu se solí, vše v pohodě. Po týdnu mi přijde, že se kvašení zastavilo, ale třeba to probíhá někde pod hladinou? Asi těžko...navíc z červeného zelí se stalo zelí růžové. Věděl byste někdo co s tím?

Olga (neověřeno) | So, 10/07/2023 - 13:23

Domácí kyselé zelí si dělám opakovaně a vždy, když mi dojde, naložím si další. Odpadá tedy práce se sudem, zkysané zelí nandám do sklenic se šroubovacím víčkem a uchovávám v lednici . Takto uložené zelí vydrží asi tři mésíce a jelikož ho mám ráda, nakládám i častěji podle toho, jak brzy jsem zelí spotřebovala.

Pavel Dobias (neověřeno) | Pá, 10/31/2014 - 12:18

zelí jsem naložil do zeláku dle návodu, kvasilo cca dva dny, pak přetal proces kvašení probíhat. Je to v pořádku? děkuji za radu Pavel

Libec. (neověřeno) | St, 12/03/2014 - 15:25

Vážení,30 let nakládám zelí do zeláku,v listopadu,až je zelí zimní/má hustší struktůru/.Dělám to pořád stejně a letos je to zelí měkké jako blato a nekřupe! Kdo mi poradí? Díky.

Vladimír Velek (neověřeno) | So, 10/11/2014 - 20:09

Pravé kysané zelí má kysat v sudu. Musí kysat v teple,dokud nepřestane pěnit.Pak se nahoře obere až na čisté zelí. Teprv potom se může sterilizovat,ale nejlepší je rovnou ze sudu.

Marie Pražanová (neověřeno) | Ne, 10/12/2014 - 18:12

Ano, správně! Doma nakrouhat, správně našlapat a nechat kysat v teple.

Vladimír Velek (neověřeno) | Ne, 10/12/2014 - 20:21

Ještě když jsou hlávky z Křimic, to je potom pochoutka.

Další zajímavé články

Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak naložit kedluben na zimu | recept
Jak naložit kedluben na zimu | recept
Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha dr…
Jak uvařit dýňové zelí | recept
Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.