Svatomartinská husa: Tradice s historickými kořeny
Svatý Martin, římský voják, který se později stal biskupem v Tours, je uctíván po celé Evropě. Podle legendy se skryl před pronásledovateli v husím chlévě. Aby ho husy neodhalily, schoval se do křoví. Na památku tohoto úkrytu se na svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, peče husa. Tento zvyk se rozšířil po celé Evropě a stal se neodmyslitelnou součástí podzimních slavností.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak připravit krůtí plátky s čerstvými mladými hrachovými lusky?
Na zahrádkách nám právě dorůstá mladý hrášek a v některých luscích už máme menší či větší kuličky hrášku. Právě toto je výborné období na to, vyu…
Jak připravit kohouta na víně?
Dušený kohout v bohaté máslové omáčce z červeného vína – ano, mluvíme o klasickém „coq au vin“! Tento tradiční francouzský guláš je překvapivě jednodu…
Jak uvařit kuřecí maso na cibuli – recept
U nás i v zahraničí je kuřecí maso velmi populární. Pokud nevíte, co s ním právě teď udělat, můžete jej připravit jednoduše na cibulce. Jde…
Jak uvařit kuřecí stehna na brokolici s omáčkou a těstovinami – recept
Máte rádi kuřecí maso? Pak máte jistě rádi kuřecí stehna, která jsou ve srovnání s kuřecími prsy mnohem šťavnatější. Připravit kuřecí maso není n…
Jak upéct kuře na divoko s nádivkou | recept
Kuře na divoko s nádivkou | recept. Kuřecí maso je v kuchyni nejvíce variabilní ze všech mas. Chuťově je nepříliš výrazné, a proto se výborně…