Přejít k hlavnímu obsahu

Jak chovat psouna

28. Srpen 2020
Jak chovat psouna

Psoun prériový je druh hlodavce, který přirozené obývá severoamerické prérie. Ačkoliv si psouna mnoho lidí rádo pořizuje domů pro chov, ví o něm pouze minimum informací. Psoun je teplomilné zvíře, které se dožívá 8-12 let, jeho váha v dospělosti může být až 1,3 kg. Psoun velmi společenské zvíře, které si získalo popularitu právě svojí přítulností. Chov psouna doma je ovšem zcela odlišný, než si mnoho lidí zpočátku představuje. Jak správně chovat psouna? Pár pravidel pro začátek.

1

Společnost Při výběru psouna si nejprve ujasněte, kolik na něj budete mít času. Psoun žije ve smečce a samotu nesnese. Musíte mu tedy věnovat velké množství času nebo mu koupit kamaráda. Obvykle je vhodné koupit rovnou dva psouny, abyste měli jistotu, že nebudou sami. Psoun si velmi dobře rozumí se psi. Nikdy ovšem psouna nekupujte pouze jako hračku svým dětem.

2

Výchova psouna Psoun není ochočené zvíře, jedná se o divokého hlodavce, který si na vás zvykne, ale nikdy ho plně neochočíte. Musíte mu již od začátku dávat najevo, že vy jste dominantní a že on musí poslouchat. Jakmile si to vysvětlí opačně, tak s ním budete mít trápení. Psouni mohou být také agresivní, obzvláště v období páření se může stát, že vás psoun i pokouše.

3

Mazlení Psouni se v přírodě neustále mezi sebou mazlí a opečovávají. Musíte i vy s ním navazovat dostatek fyzického kontaktu. Psouni velmi rádi spí v posteli a snadno je na to navyknete, psouni mají teplo rádi, takže je z postele jen tak lehce nedostanete.

4

Kabely Pokud máte v bytě kabely, tak je schovejte pod koberec nebo za nábytek, psoun vám je jinak zlikviduje.

5

Klec pro psouna Psoun je velké zvíře, které musí být stále v pohybu. Kupujte velké a prostorné klece, čím větší klec tím lépe. Dráty klece musí být velmi silné a pevné, jinak se přes ně dostane. Do klece dávejte obvykle dřevěnou drť, dřevěný nebo slaměný domeček, lano na lezení, větve a případně drť z kukuřičných palic jako dodatečnou podestýlku. Misky zvolte keramické, aby je psoun nerozkousal. V kleci musí být neustále tvrdé dřevo, o které si bude brousit své stálerostoucí hlodáky.

6

Vhodná potrava Psounům zajistěte neustále plnou misku vody. K jídlu potřebují seno, jakýkoliv druh kromě vojtěškového. Potravu kombinujte s malým množstvím ořechů nebo hrozinek. Zcela ideální potravou jsou, kromě sena, granule pro činčily. Nikdy nedávejte psounům více potravy než je potřeba! Psoun jinak rychle ztloustne a zemře, má velké sklony k obezitě. Sezónně přidávejte do jeho potravy různou zeleň, kořínky nebo lusky.

7

Umístění psouna v domácnosti Klec umístěte na místo, odkud nespadne. Nedávejte jí blízko radiátoru ani na příliš tmavá místa. Nenechávejte ho jíst pokojové rostliny, mohou být pro něj jedovaté.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si ochočit potkana | rady
Jak si ochočit potkana | rady
Jak si ochočit potkana | rady. Potkan laboratorní? Nebo potkan domácí? Ne, nejedná se o krysu, jak si mnoho laiků myslí, ale o šlechtěného hlodavce, k…
Jak se správně starat o křečka | rady
Jak se správně starat o křečka | rady
Jak se správně starat o křečka | rady. Křeček je malý, nenáročný a bystrý hlodavec, který sice nebude poslouchat na slovo, ale při vlídném zacházení v…
Jak kastrovat kočku | rady
Jak kastrovat kočku | rady
Jak kastrovat kočku | rady. Pokud nechcete, aby vám kočka přinesla domů koťata nebo aby vám kocour během své říje značkoval domácnost a byl agresivní,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.