Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat střešní box na auto

Jak vybrat střešní box na auto

Koupí střešního boxu si ušetříte spoustu starostí při přepravě většího množství zavazadel, lyží nebo snowboardů. Střešní boxy zvyšují kapacitu úložného prostoru u aut, díky nim si tak dopřejete větší komfort cestování. Podle jakých kritérií byste měli střešní box vybírat? Informujte se na montáž střešního boxu i jeho bezpečnostní vlastnosti.

1

Zpracování střešního boxu

Při prvním pohledu by vás měl střešní box přesvědčit kvalitou zpracování. Měl by být vyroben z odolného materiálu. Zároveň by plast neměl být příliš těžký, aby se s boxem dalo snadno manipulovat. Nejen při samotné montáži, ale i při jeho samotném používání. Zjistěte si předem proto i nosnost střechy vašeho automobilu (neleznete v technickém průkazu). Levné střešní boxy jsou vyrobeny z polystyren polyetylenu. Na kvalitnější autoboxy je použit ABS plast, který se obvykle vyrábí v karbonové imitaci nebo ve stříbrném provedení. Testy autoklubů potvrzují, že u některých levných střešních boxů popruhy objímající sportovní výbavu při crash testu v rychlosti 30 km/hod. prasknou a náklad se poroučí přes proraženou čelní část ven z boxu. Ptejte se proto na použitý materiál všech částí boxu.

2

Velikost střešního boxu

Velikost střešního boxu přizpůsobte nejen velikosti svého auta, ale předem si uvědomte a zhodnoťte, pro jaké účely jej budete nejvíce využívat. Střešní box je možné namontovat na jakýkoli vůz se střešním nosičem s roztečí příčníků minimálně 50 cm. Nekupujte střešní box větší, než je rozměr střechy automobilu. Pamatujte na to, aby vám střešní box nezakrýval výhled z okna na semafory. U prodejce se informujte také na vnitřní rozměry boxu, podle tloušťky použitého materiálu může být úložný prostor o několik centimetrů z každé strany menší.

3

Aerodynamika střešního boxu

Při koupi střešního boxu pamatujte na jednu zásadní věc. Musí obstát i ve vysokých rychlostech. Vyžadujte od prodejce potvrzení, že střešní box splňuje nejpřísnější aerodynamická kritéria. Není horší představa, než při dlouhém cestování poslouchat vtíravé hučení. S tím částečně souvisí i odolnost vůči vodě. Jistě chcete, aby náklad dorazil do cíle suchý, pravdou však je, že některé střešní boxy njsou vůči dešti dostatečně odolné.

4

Montáž autoboxu

Konstrukce střešního boxu by měla být jednoduchá. Montáž i demontáž střešního boxu byste měli zvládnout sami bez odborné pomoci.

5

Bezpečností parametry boxu

Od prodejce si vyžádejte potvrzení o splnění všech bezpečnostních parametrů. Snadná montáž je vítanou podmínkou, avšak záruka bezpečnosti je to nejdůležitější. Prohlédněte si zámek střešního boxu. Střešní boxy otevíratelné zezadu jsou opatřené jedním zámkem. Boxy otevíratelné ze strany mají obvykle více samostatných zámků. Nejbezpečnějším zámkem je centrální zámek s několikabodovou fixací. Dokáže zamknout najednou na několika místech boxu, také při nedokonale uzavřeném víku vám nedovolí otočit klíčkem.

6

Otevírání střešního boxu

Střešní boxy mohou být pro jednodušší otevírání víka opatřené vzpěrami, nejčastěji se používají plynové a mechanické vzpěry. Mechanické vzpěry jsou spolehlivější, protože fungují dobře i při nízkých teplotách.

7

Vzhled boxu

Designové zpracování střešního boxu uvádím sice nakonec, ale neznamená to, že vzhled není důležitý. Pamatujte, že střešní box je naprosto viditelným doplňkem vašeho auta. Vzhled vašeho auta razantně změní.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat chytrý telefon
Jak vybrat chytrý telefon
Chytré telefony dnes již nahradily většinu ostatních telefonů a staly se součástí života mnohých z nás. Na českém trhu dominují chytré telefony s oper…
Jak vybrat zimní pneumatiky | rady
Jak vybrat zimní pneumatiky | rady
Jak vybrat zimní pneumatiky | rady. Vzhledem k zákonům v naší zemi musí být vozy po zimní období vybaveny zimními pneumatikami. Ty díky svým…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.