Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat placky z dýně | recept

Jak udělat placky z dýně | recept

Placky z dýně | recept. Využijte nabídky podzimních trhů a zkuste si doma uvařit nějaký pokrm z dýně. Dýně obsahují vitamin C a některé vitaminy skupiny B, ty s oranžově zbarvenou dužinou mají velké množství beta-karotenu (provitamin A). Vysoký obsah vlákniny obsažený v plodech působí dobře na zažívání a střevní peristaltiku. Dýně obsahují až 90 % vody, mají silné močopudné účinky a příznivě ovlivňují činnost srdce a ledvin. V kuchyni se dýně dobře uplatní jako náhrada brambor v některých jídlech.

Co je potřeba

  • jakákoliv dýně
  • hladká mouka
  • sůl
  • vejce
  • škvarky
  • tuk na pánev
1

Ve vodě uvaříme rozpůlenou a vydlabanou dýni. Dýni odrůdy Hokkaido vaříme i se slupkou, ta vařením změkne a její sytě oranžová barva propůjčí pokrmu lákavou barvu. Ostatní druhy dýní oloupeme. Místo vaření ve vodě můžeme dýni upéct v troubě (zabalenou v alobalu). Pečení je výhodnější, takto připravená dýně má lepší chuť.

2

Měkkou dýni nastrouháme na struhadle s většími oky. Osolíme ji. Přidáme škvarky, vejce a hladkou mouku. Nejprve vařečkou a pak rukama vypracujeme těsto. Na 400 g nastrouhané dýně stačí přidat 1 vejce, 100 g škvarků a mouky tolik, aby vzniklo těsto jako na placky z vařených brambor.

3

Namočenýma rukama tvoříme z těsta placičky. Těsto rychle vlhne, musíme pracovat rychle.

4

Placičky smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Nejvíce chutnají připravené na sádle. Zastánci zdravé výživy použijí olej a přebytečný tuk odsají po usmažení ubrouskem. Placičky podáváme k čaji nebo mléku. Jsou chutí téměř nerozeznatelné od bramborových placek. Přesvědčte se sami.

Placky můžete udělat i ze syrové dýně. Dýni nastrouhejte, vymačkejte přebytečnou vodu a dál postupujte jako při přípravě klasických bramboráků.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Jak udělat dýňové palačinky | recept
Dýňové palačinky | recept. Dýně je všestranně použitelná zelenina v kuchyni. Hodí se jak na slané, tak na sladké vaření i pečení. Dýňová polévka a dýň…
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Jak připravit dýňové noky | recept
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…
Jak upéct pizzu z polenty | recept
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…