Přejít k hlavnímu obsahu

Jak získat děti do péče | rady

Jak získat děti do péče | rady

Jak získat děti do péče | rady. Spory o děti bývají u soudních řízení o rozvodu předmětem nejtvrdších hádek a sporů. Je proto nutné se na tento leckdy nepříjemný boj dobře připravit. Situaci nepodceňujte ani v případě nesporného rozvodu. Vždy je dobré předem promyslet všechny okolnosti, které vyplývají ze změny situace pro Vás i pro děti.

1

Důvěřujte právníkovi

Co se týče strategie toho, jak děti u soudu vybojovat při přímé konfrontaci, kdy děti chtějí do své péče oba rozvádějící se manželé, spoléhejte především na rady právníka a držte se jich.

2

Nepodceňujte zajištění materiálních podmínek pro děti

U soudu budete muset doložit, jakým způsobem máte ošetřeny podmínky pro péči o Vaše děti. Tyto podmínky jsou velice důležité pro soud, který posuzuje komu děti připadnou. Děti by měli mít především zajištěný svůj prostor (pokoj nebo alespoň kout s postelí a stolem na přípravu do školy) ve fungující finančně zajištěné domácnosti. Důležitý je také mít zajištěný dostatek času, který děti od dospělých potřebují. Toto samozřejmě závisí na věku dítěte a nemusíte to být přímo Vy, kdo tento čas poskytne. Stejně tak dobře jako samotný rodič zde mohou figurovat babičky a dědečkové ale i chůvy či Váš nový partner apod. Soud ovšem bude zkoumat vztah dětí k pečujícím osobám a také kompetenci těchto osob se o děti postarat. Pokud tedy například budete uvádět nového partnera jako osobu, která bude zajišťovat péči o děti a děti k novému partnerovi budou mít negativní vztah těžko Vám to bude k prospěchu.

3

Ptejte se na názor dětí

Nepodceňujte názory svých dětí. Soud zohledňuje pouze jejich zájem při rozhodování o tom, komu dítě svěří, nikoliv Váš. Pokud tedy upřímně chcete děti do péče, musíte se jim přizpůsobit (například se nestěhovat do jiného města, pokud děti jsou dobře zavedené v místě, kde žijí a stěhovat se nechtějí).

4

Děti si nekupujte

Znát názory dětí a být si vědom jejich významu u soudu, však neznamená děti si kupovat. Pro děti to není dobré z hlediska jejich duševního vývoje. Soud si také může vyžádat znalecký posudek od psychologů a pro ty nebude problém zjistit, že je dítě kupováno.

5

Kdy dělit sourozence

Někdy může být vhodným řešením děti rozdělit a každý z rozvádějících si ponechá v péči jen některé z nich. Tato situace je vhodná, když spolu sourozenci mají velmi špatný a konfliktní vztah, nebo když má některé dítě vyloženě bližší vztah k jednomu z rodičů než ke druhému. Toto řešení je spíše krajní, vhodné může být i v případě, kdy je jedno z dětí úplně malé a nemá tedy ještě k sourozencům vybudovaný vztah, který by byl součástí jeho zázemí.

6

Zformulujte si jasnou představu o tom, jak vyjít s penězi

Pokud chcete získat dítě do péče musíte u soudu prokázat, že máte zvládnuté financování Vaší domácnosti uspokojivě k zájmům dítěte. Neopouštějte proto například během rozvodu svou práci a snažte se optimalizovat svoje náklady (například zbytečně vysoký nájem) tak, abyste vyšli s penězi.

7

Nezapomínejte na výživné pro děti

Při plánování svého po-rozvodového rozpočtu, zvlášť pokud je napjatý, můžete předem počítat s výživným na děti. Pokud například Váš ex-manžel/ka vydělává podstatně více peněz než Vy, ve svém budoucím rozpočtu můžete počítat se slušným výživným pro Vaše děti.

8

Navrhněte podobu styku dětí s ex-manželem/kou

Součástí Vašeho plánu, jak se postarat o děti v případě jejich svěření do Vaší péče, může být i návrh na to, jakou podobu by mohl mít styk Vašich dětí s ex-manželem/kou. Vstřícnost v tomto bodě Vás nic nestojí a prokážete, že máte komplexní představu o uspořádání péče o děti.

9

Při zásadní změně podmínek, může být podoba péče o děti změněna

V případě, že soud nedopadne podle Vašich představ, můžete při objektivní změně podmínek, které způsobily nesvěření dětí do Vaší péče, soudit se o změnu výchovy dítěte. Například z důvodů krátkodobé indispozice (ztráta práce, deprese spojené s rozvodem apod.) Vám soud dítě nesvěří a Vy tyto problémy vyřešíte a cítíte se nyní k péči kompetentní. Stejně tak ale platí, že se například nebudete o děti dobře starat a soudit se s Vámi bude Váš ex-manžel/ka.

Tipy

I přes konfliktní povahu sporu o děti se snažte udržovat korektní vztahy se svým bývalým partnerem.

Varování

Pokud Vám děti budou svěřeny do péče a Vy se o ně nebudete správně starat, soud Vás může i po několika letech péče o děti zbavit ve prospěch ex-manžela/ky.

Autor: MN
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak žádat střídavou péči o dítě
Jak žádat střídavou péči o dítě
Situace kolem péče o dítě, zejména po rozvodu, ale i rozchodu nesezdaných rodičů, se v posledních letech výrazně změnila. Soudy akceptují právo dítěte…
Jak žádat výživné pro zletilé dítě
Jak žádat výživné pro zletilé dítě
Vztahy mezi rodiči a dětmi by měly být jedny z nejužších a nejkrásnějších. V praxi to tak vždycky nebývá. Rozvod rodičů a založení nové rodiny jsou ve…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.