Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hodolanskou omáčku | recept

Jak uvařit hodolanskou omáčku | recept

Jak uvařit hodolanskou omáčku | recept. Hanáci nechť odpustí, ale hodolanskou omáčku, na kterou téměř přísahají, v Čechách znají jen rodiny, které mají nějaký vztah ke střední Moravě. Hodolanská omáčka (pokrm zařaditelný nejspíš do kategorie „kotlíkových“ hlavních jídel) má bezpočet variant, co rodina, to jiný „zaručený“ recept. Obecné zásady a chuť pokrmu jsou však podobné, liší se jen v nuancích. Co je hodolanská omáčka a jak ji připravit? Přinášíme několik tipů.

Co je potřeba

kuchyňské vybavení potraviny podle rozpisu

1

Hodolanská omáčka (nazvaná po dříve samostatné obci, dnes části Olomouce Hodolanech) je nakyslý pokrm řidší konzistence připravený v základu z brambor, uzeniny, vařených vajec, s přídavkem mléka nebo smetany a zahuštěný moukou. Typickou chuť mu dodává mletý pepř, nové koření a bobkový list (jako u českých „kyselek“). Na Hané a ve střední Moravě je hodolanská omáčka tak známá, že se vaří nejen v rodinách, ale rovněž v restauracích, školních jídelnách i v nemocnicích.

2

Ingredience: Základem hodolanské omáčky jsou oloupané syrové na kostky nakrájené brambory, které se vaří v osolené vodě společně s osmahnutou uzeninou (jemný párek, klobása, točený salám-kabanos). Po změknutí brambor se omáčka zahustí hladkou moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně (může být i zakysaná). Na závěr se vloží nasekaná vařená vejce. Někdo opéká uzeninu spolu s malou cibulí, někdo uzeninu neopéká vůbec a jen ji provaří, jinde do základu přidávají kořenovou zeleninu nebo sekanou kyselou okurku.

3

Dochucení omáčky: Co kuchyně, to jiný zvyk. Někde jsou zvyklí na hodolanskou omáčku spíše sladkokyselou (jako u koprovky), jinde ji pouze přikyselí octem. Na internetu je k nalezení mnoho různých předpisů, mnohdy ovšem evidentně jen kopírovaných z jednoho zdroje. Proto se opakuje předpis, v němž je omáčka navíc kořeněna majoránkou. S tou nakyslou chutí, bobkem a novým kořením majoránka příliš neladí, ale třeba to někomu tak chutná? Ale někde přidávaný sekaný kopr, to už je jiná. Rovněž častokrát doporučovaný masox, podravka nebo dokonce worcesterská omáčka nemohou už jen z logiky věci dávat chuť echt hanáckému lidovému jídlu.

4

Příprava hodolanské omáčky: Oloupeme pět větších brambor a nakrájíme na kostky. Na troše tuku opečeme na drobno nakrájenou uzeninu (100 až 200 gramů, jak kdo rád). Zalijeme litrem vody, přidáme brambory, dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření, sůl a vaříme do změknutí brambor. V půl litrů mléka nebo v kelímku smetany rozmícháme dvě tři lžíce hladké mouky, vlijeme k bramborám a provaříme. Hodolanská omáčka by měla být hustá, ale nesmí to být kaše. Potřebnou hustotu zkorigujeme přidáním mouky nebo naopak mléka. Vyndáme koření, přidáme tři čtyři nasekaná vařená vejce a dochutíme trochou octa, mletého pepře případně i troškou cukru, aby nám lahodila.

5

Na jednu porci počítejme tak čtyři deci, ale „hodolanky“ není nikdy dost. Strávníci si velmi často rádi přidají. A navíc, jako všechny nakyslé smetanové omáčky, hodolanská omáčka chutná ještě víc rozleželá a znovu ohřátá. Hodolanskou omáčku servírujeme do polévkových talířů, misek nebo bujonek. Často bývá zvykem přikusovat k ní pečivo.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit kedlubnovou omáčku | recept
Jak uvařit kedlubnovou omáčku | recept
Kedlubnová omáčka | recept. Kedlubny, zdužnatělé hlízy brukve, jsou oblíbenou zeleninou. Jsou k dispozici po celý rok v odrůdách různých velikostí. Ba…
Jak udělat bešamelovou omáčku | recept
Jak udělat bešamelovou omáčku | recept
Jak udělat bešamelovou omáčku | recept. Bešamel je světlá základní omáčka. Jde o tradiční specialitu především francouzské kuchyně. Tvoří základ mnoha…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.