Přejít k hlavnímu obsahu

Jak splatit hypotéku předčasně | rady

13. Prosinec 2020
Jak splatit hypotéku předčasně | rady

Jak splatit hypotéku předčasně | rady. Možnost splatit hypotéku předčasně je pro klienta teoreticky dobrá varianta a obyčejně jej napadne v momentě, kdy nečekaně získá finanční prostředky. Může to být případ dědictví, nečekané výhry v loterii a podobně. Ale splacení hypotéky nebo její části mimo dobu fixace si dobře rozmyslete, protože jde o drahou záležitost, dosáhnout může i několika desítek tisíc korun. Banky se tímto opatřením brání proti ztrátě úvěrového obchodu a také případnému odchodu klienta ke konkurenci.

1

Pokud chcete splatit úvěr v době trvání fixace, každá banka účtuje jinou úrokovou sazbu za předčasné splacení úvěrové částky. Raiffeisenbank vám například jednou ročně umožní splátku takzvanou Turbo splátkou, kdy můžete uhradit maximálně čtvrtinu jistiny zdarma. Je však potřeba vědět, že úroková sazba bude o desetinu procenta vyšší než u standardní hypotéky. Pokud si k Ideální hypotéce České spořitelny sjednáte službu Mimořádné splátky, můžete zdarma předčasně splácet, jak chcete. Zřízení služby vás bude stát 1 999 korun a každý měsíc budete splácet 149 korun.

2

Existuje možnost jak sankce minimalizovat

Některé banky již při žádosti o úvěr umožňují předem ujednání o mimořádné splátce úvěru. Tam je pak většinou poplatek 1 % z výše mimořádné splátky hypotéky. U některých bankovních ústavů, jako třeba u mBank, stavebních spořitelen a dalších bank, je možnost mimořádných splátek nebo předčasného splacení, kdykoliv vám to vyhovuje. I u hypotečních úvěrů totiž tyto banky nabízejí možnost jejich doplacení, a to bez sankcí a poplatků. Je však třeba dobře srovnávat nabídky, která z bank možnost předčasného splacení výslovně nabízí.

3

Kdy nezaplatíte vůbec nic

V případě, kdy dojde ke změně úročení variabilní úrokové sazby, můžete hypotéku předčasně splatit, a to bez sankce. Pokud banka mění vaši úrokovou sazbu, musí vás o tom informovat písemně a vy jako klient máte právo tuto novou sazbu odmítnout. To je příležitost, kdy vás předčasné zaplacení úvěru nebude stát nic.

4

Než podepíšete smlouvu

Předčasné splácení hypotéky banky umožňují za předem dohodnutých podmínek. Proto se informujte dříve, než smlouvu s peněžním ústavem uzavřete. Obvykle to nebývá možné v prvních letech od uzavření hypoteční smlouvy. O předčasnou splátku úvěru je nutné písemně požádat. Banka upřesní částku, kterou je třeba doplatit a uvede termín, za který můžete předčasně úvěr splatit. V tomto případě je nutné mít potřebnou hotovost na účtu.

Projekt hypotecnikalkulacka.cz nabízí jeden z nejpřehlednějších nástrojů na porovnání hypoték na našem trhu. Ať už se zajímáte o hypoteční úvěr, americkou hypotéku nebo refinancování, oblíbená hypoteční kalkulačka vám usnadní rozhodování a zajistí aktuálně nejvýhodnější podmínky u bank.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.