Přejít k hlavnímu obsahu

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů. Koncem léta se začínají ve zvýšené míře objevovat na loukách, kde se pásl dobytek, velké bílé „kopací míče“ – plodnice pýchavky (vatovce) obrovské. Houba roste na půdách bohatých dusíkem, na kterých se hojně vyskytuje i porost kopřiv. Často ji také naleznete v blízkosti mysliveckých posedů na loukách – často i několik exemplářů najednou. Jaké druhy pýchavek můžete sbírat, se dozvíte v tomto článku: https://www.jaktak.cz/jak-sbirat-pychavky-atlas-hub.html V našem dnešním se podělíme o několik receptů na obalování. Pýchavka připravená jako řízek je totiž opravdová delikatesa.

Co je potřeba

  • pýchavka
  • sádlo nebo olej na smažení
  • ostatní v následujících krocích
1

Pamatujte si místo, kde jste v minulosti pýchavku našli, nemusíte ji hledat, stačí jít najisto. Pýchavky rostou na stejném stanovišti (v okolí) několik let. Houba do dálky „svítí“ bílou barvou, takže nemusíte prolézat kopřivovým porostem, stačí se dobře dívat. Nejlepší pro sběr jsou plodnice velikosti přibližně fotbalového míče, jsou ještě tvrdé a mají pevnou dužninu. Vnitřek pýchavky musí být bílý, houby s nažloutlou nebo příliš měkkou dužninou jsou nevhodné ke konzumaci. Pýchavku je nejlépe zpracovat ihned po sběru, jeden nebo dva dny lze uchovat v chladničce, po delším skladování ztrácí na kvalitě.

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů
Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů
2

Pýchavku upravenou jako klasický řízek připravíme takto: 

  • nakrájejte houbu na plátky silné zhruba 2 cm
  • oloupejte tvrdou slupku na obvodu (jde to lépe z plátků, než kdybyste loupali plodnici v celku)
  • plátky obalte ve zvoleném trojobalu nebo těstíčku
  • houbu nesolte, zvlhla by, dostatečně osolte směs na obalování
  • obalené plátky vkládejte do rozpáleného tuku a usmažte z obou stran
Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů
3
  • Klasický trojobal: hladká mouka, sůl, vejce, strouhanka
  • Sýrový trojobal: hladká mouka, sůl, vejce strouhanka se sýrem v poměru 50:50 nebo jen samotný strouhaný sýr. Hodí se jakýkoli druh sýra, zajímavou pikantní chuť dodá Niva, ale přehluší jemnou houbovou chuť 
  • Vinné těstíčko: 1 lžička oleje, 1 vejce, 60 g hrubé mouky, 40 ml bílého vína, sůl
  • Těstíčko s mlékem: 125 ml mléka, 2 lžíce bílého vína, 1 vejce, 1 žloutek, 2–3 lžíce polohrubé mouky, sůl
  • Pivní těstíčko: 1 vejce, 100 ml hladké mouky, 100 ml světlého piva, mletý pepř, sůl
  • Kořeněné těstíčko: 100 ml hladké mouky, 100 ml mléka, sůl, 1 vejce, trochu chilli

 

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů
4

Usmažená pýchavka má velmi jemnou houbovou chuť, jestliže si ji tedy chcete vychutnat, volte obalovací směs bez výrazného koření, která ji nechá vyniknout a nepřehluší ji. 

Pýchavka obalená ve směsi se sýrem, chutná (je i podobná konzistencí) jako smažený sýr

Obalovací směs si můžete namíchat sami podle fantazie, s bylinkami, sezamem atd. Z jedné pýchavky je řízků tolik, že lze klidně vyzkoušet i několik příchutí.

Jak usmažit řízky z pýchavky | několik receptů
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…