Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit pochodeň

10. Listopad 2022
Jak vyrobit pochodeň

Pochodně slouží lidem už od nepaměti jako svítilny i k zapalování ohňů. Hořící oheň má své kouzlo a především večerní zahradní slavnosti osvětlené světlem pochodní mají nezapomenutelnou atmosféru. Mnoho táborových ohňů se podle tradic stále zapaluje právě za pomoci pochodně. Výroba pochodně z přírodních materiálů je nejen snadná a levná, ale také ekologická. Pustíte se do toho?

Co je potřeba

  • 1 hrnek ztvrdlé pryskyřice (smůly)
  • 1 bavlněný obvaz o šířce cca 5 cm (nebo proužky bavlněné látky)
  • klacek o délce cca 50 cm
  • březová kůra o velikosti formátu A4

Uvedené množství vystačí pro výrobu jedné pochodně.

1

Nabíráme si potřebné množství ztvrdlé pryskyřice z jehličnatých stromů (smrk, borovice). Nejlepší je obejít několik stromů, kterým ze zranění vytékala míza a zaschlou pryskyřici šetrně oloupat pomocí nožíku nebo kamene. Postupně naplníme hrnek o objemu alespoň 200 ml.

2

Z padlé nebo suché břízy sloupneme březovou kůru o velikosti přibližně formátu A4 (nemusí být v celku). Nikdy nepoškozujeme zdravé stromy. Březovou kůru nožíkem nakrájíme na proužky o šířce asi 5 cm. Dále si připravíme si vhodnou rukojeť o délce přibližně 50 cm. Použijeme klacek ze syrového dřeva, aby nedošlo k jeho přehoření.

3

Nasbíranou pryskyřici pozvolna rozpouštíme nejlépe ve starém hrnci nebo plechovce na ohni, vařiči nebo sporáku. Mícháme a udržujeme mírný plamen, protože se snadno může stát, že pryskyřice vzplane. V takovém případě nádobu přikryjeme nebo odstavíme od zdroje tepla.

4

Když je pryskyřice dobře rozpuštěná, přemístíme ji mimo plamen a namočíme v ní konec rukojeti. Začneme na ni postupně namotávat a zároveň obvaz, který zároveň namáčíme v pryskyřici. Postupně spolu s obvazem namotáváme i připravené proužky březové kůry a stále průběžně namáčíme v rozpuštěné pryskyřici. Bavlněný obvaz spolu s březovou kůrou, která podporuje hoření, slouží v pochodni podobně jako knot ve svíčce a smůla jako vosk.

5

Na závěr namočíme pochodeň znovu do rozpuštěné pryskyřice a necháme trochu zatuhnout. Do požadovaného tvaru ji upravíme mokrýma rukama. Pro lepší zapálení a zabránění zasmolení můžeme vyrobenou pochodeň před zatuhnutím ještě obalit suchým jehličím. Takto vyrobená pochodeň slouží k venkovnímu použití a vydrží hořet půl hodiny až hodinu.

Varování

Dbejte na bezpečné zacházení, může dojít k vzniku požáru nebo popálení. Z hořící pochodně může odkapávat rozpuštěná pryskyřice, držte ji šikmo od těla.

Autor: Mef
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak překonat strach z létání
Jak překonat strach z létání
Jak překonat strach z létání | rady a tipy. Ačkoliv je létání vůbec nejbezpečnější typ dopravy, mnoha lidem už jen představa letadla způsobuje stres.…
Jak vyhlásit památný strom
Jak vyhlásit památný strom
Také jste si při procházkách nebo výletech po krásách vlasti všimli stromů, které jsou označeny smaltovanou tabulkou s nápisem „památný strom“? Znamen…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.