Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se přihlásit do datové schránky | rady

20. Prosinec 2020
Jak se přihlásit do datové schránky | rady

Jak se přihlásit do datové schránky | rady. Datová schránka a přihlášení (vstup) do datové schránky. Datová schránka, založená Ministerstvem vnitra, je nástrojem, který každý den usnadňuje komunikaci po celé České republice. Hlavním problémem byla vždy komunikace mezi úřady, právnickými a fyzickými osobami, díky datové schránce tak lze ušetřit mnoho času. Pro právnické osoby jsou datové schránky povinné, ovšem pokud jste fyzickou osobou, tak se můžete sami rozhodnout, jestli je chcete nebo ne. Přejete si přihlásit se do datové schránky a zjednodušit si tak život? Přihlášení krok za krokem.

1

Nejprve je potřeba datovou schránku založit a to lze učinit několika způsoby. Pokud máte ve své blízkosti kontaktní pobočku veřejné správy Czech Point, tak si vstup do datové schránky můžete zřídit tam, mnoho poboček je i na českých poštách. Dále to lze učinit na podatelně Ministerstva vnitra a poštou. Založení datové schránky může proběhnout i emailem, ale počítejte s nutností elektronického podpisu.

2

Vyčkejte do doby, dokud nedorazí přihlašovací údaje k datové schránce. Dorazit by měl certifikát, který je nutné aktivovat, a to do 15 dnů. Přihlašovací údaje do datové schránky si pečlivě uschovejte, ztráta údajů je vždy velmi komplikovaná a je třeba žádat o přihlašovací údaje znovu.

3

Jděte na portál datových schránek https://www.mojedatovaschranka.cz, zde máte celkem 4 možnosti, jak se přihlásit. První možností přihlášení do datové schránky je prostřednictvím jména a hesla. V takovém případě se do stránek vepíše uživatelské jméno, heslo a opíše se CAPTCHA kód. Jako druhá možnost je přihlášení do datové schránky prostřednictvím certifikátu.

4

Populární je také možnost přihlášení přes SMS zprávu, kdy obdržíte kód na registrované číslo. Ten se vepíše do políčka s kódem, takový způsob přihlášení do datové schránky je bezpečný. Poslední možností je přihlášení bezpečnostním kódem, které lze využít zdarma se zařízením s operačními systémy iOS, Android a dalšími.

Tipy

Přihlašovací údaje nezbytné k přihlášení do datové schránky si lze změnit. Pro jiná nastavení a rozšířené možnosti konverze a potvrzování dokumentů je vhodné navštívit Czech Point.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si zřídit datovou schránku | rady
Jak si zřídit datovou schránku | rady
Jak si zřídit datovou schránku | rady. Zřízení datové schránky je velmi jednoduché a nabízí se nám více možností, jak to lze učinit. Datová schránka s…
Jak vybrat daňového poradce | rady
Jak vybrat daňového poradce | rady
Jak vybrat daňového poradce | rady. Daně patří mezi choulostivá témata a to především pro podnikatele. Pro nezkušené lidí je podání správně vyplněného…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.