Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vybrat kreditní kartu na míru | rady

20. Prosinec 2020
Jak si vybrat kreditní kartu na míru | rady

Jak si vybrat kreditní kartu na míru | rady. Nespornou výhodou používání kreditních karet je možnost bezúročného čerpání peněz, obvykle na období 40 až 50 dní. Co to znamená? Zatímco běžnou platební kartou k vašemu bankovnímu účtu čerpáte při platbě vlastní finanční prostředky z účtu, u kreditní karty si půjčujete od banky. Po dobu bezúročného období vám ale nejsou účtovány žádné úroky. To znamená, že pokud peníze bance včas vrátíte, neplatíte žádnou korunu navíc. Disponovat přitom můžete obvykle řádově desítkami i stovkami tisíc korun. Kromě toho ale kreditní karta nabízí řadu výhod - slevy u obchodníků, slevu za vyúčtování služeb u mobilního operátora nebo letecké míle zdarma. Kdo se v nich vyzná, ušetří peníze.

1

Bezúročné období kreditních karet je standardem pro všechny banky vydávající kreditní karty. Na silné konkurenci v bankovním sektoru mohou ale vydělat ti, kteří mají alespoň trochu pod čepicí. Uvažujete-li o kreditní kartě, pak není nic jednoduššího, než vzájemně porovnat jejich nabídky. Stačí k tomu internet a trochu času.

2

Stanovte si kritéria pro porovnání kreditních karet na trhu. Nabídky jednotlivých bank se liší délkou bezúročného období (zhruba 40 až 50 dní), výší úvěrového rámce, výší poplatků (poplatky za výběr z bankomatu, poplatky za výpisy k účtu apod.) a nakonec výhodami či doplňkovými službami, které vám vydavatel kreditní karty bude při jejich držení nebo používání garantovat.

3

Kreditní karta na míru je pojem, který charakterizuje další možnosti kreditní karty, obvykle takové, které zákazníkovi poskytnou ty výhody, které zužitkuje nejvíce. Pokud nakupujete často u konkrétních prodejců (např. pohonné hmoty, módu, knihy apod.), pak oceníte slevu jen za to, že u nich kreditní kartu použijete. Pokud chcete poprvé použít kreditní kartu na větší nákup, přijde vhod prémie za první nákup uskutečněný kreditní kartou. Ne všechny kreditní karty mají všechny výhody v jednom, vyplatí se proto vybrat takovou kreditní kartu, která umožní čerpat takovou výhodu, která je pro vás užitečná. Je prostě šitá na míru.

4

Při výběru kreditní karty se nejčastěji setkáte s těmito výhodami:

Delší bezúročná doba – nejčastěji se setkáte s bezúročnou dobou 45 dní. Některé banky ale poskytují delší bezúročné období, např. až o 10 dní více.

Vrácení peněz – za každou platbu u obchodníka se vám určité procento vrátí formou nějaké prémie, třeba nižší cenou za vedení kreditní karty.

Nižší minimální splátky – nižší minimální splátky za vyčerpané peníze z kreditní karty ocení ti, kteří mají např. hluboko do kapsy. Může být vyjádřena procentuálně nebo konkrétní sumou, např. že při vyčerpané sumě 25 000 Kč místo měsíční splátky ve výši 1 000 Kč hradíte nejméně např. 3 %, což je 750 Kč.

Vlastní fotografie – zajímavý benefit určený těm, kteří chtějí ve své peněžence mít kreditní kartu s vlastními motivy, třeba fotografií rodiny apod.

Míle za každou útratu – banka vydávající kreditní kartu může rovněž nabízet slevy a prémie. Pokud chcete ušetřit na letence, pak jednoduše platíte kreditní kartou u obchodníků a na vašem kontě se přičítají letecké míle jako bonus, který pak můžete uplatnit, když potřebujete.

Slevy u obchodníků – obvykle smluvních partnerů banky. Pořízením kreditní karty vstoupíte do klubu banky, máte k dispozici katalog partnerů, u kterých pak můžete čerpat slevy při nákupu a platbě kartou, obvykle od 1 % do 25 %.

Slevy za vyúčtování u mobilních operátorů – to je specialita, kterou využije drtivá většina lidí, kteří si platí tarif u mobilního operátora. Za to, že platíte kreditní kartou, máte slevu z vyúčtování.

Prodloužená záruka – zaplatíte kreditní kartou za zboží, díky tomu budete mít prodlouženou záruku, např. o 1 rok, tzn. že např. místo 24 měsíců uplatníte záruku 36 měsíců.

Možnost změny PIN hesla – PIN si změníte ve svém bankomatu.

Krátkodobé akce – banky mnohdy nabízejí krátkodobé akce pro nové držitele kreditních karet – např. během významné sportovní události sportovní dresy apod.

5

Kromě výhod ale nezapomeňte také na technickou stránku věci – rozlišujeme dva základní druhy kreditních karet – embosová a elektronická. Jak je poznáte? Embosová karta má na sobě vytlačené vaše jméno. Embosová karta je určená k platbám u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale pouze „žehličku“, tedy sprinter. Zákazník pak u pokladny podepisuje údaje. Dále pak zda je kreditní karta určená jen pro domácí použití v ČR, nebo také v zahraničí (mezinárodní kreditní karta).

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.