Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat srdcovku nádhernou

Jak pěstovat srdcovku nádhernou růžové květy

Hledáte nenáročnou kvetoucí trvalku s krásnými květy do vaší zahrádky? Co si pořídit půvabnou rostlinku s vystihujícím jménem srdcovka nádherná? Pěstování nevyžaduje žádnou zvláštní péči a její něžné květy ve tvaru srdíček jsou skutečným šperkem zahrady.

Srdcovka se považuje za symbol lásky a oddanosti, je spojena s množstvím legend. Jedna z nich vypráví o dívce, která se zamilovala do krásného mladíka a toužila se s ním seznámit. Jednoho dne ho potkala s jinou ženou a puklo jí srdce žalem. Na místě, kde dívka zemřela, vyrostla květina – srdcovka.

V článku najdete souhrn všeho, co je třeba vědět o pěstování.

Popis rostliny

Srdcovka nádherná (starší název Dicentra spectabilis – nově Lamprocapnos spectabilis) je vytrvalá rostlina s volnými trsy z pevných,v horní části větvených lodyh. Dorůstá do výšky 30–90 cm. Má zajímavé, po okrajích zubaté, 2× až 3× zpeřené listy svrchu zelené a zespoda šedě ojíněné. Pěstuje se i odrůda Gold Heart se žlutými listy. Kvete od května do června atraktivními 2 až 3 cm velkými srdcovitými květy, podle kterých dostala lidový název srdcovka. Květy jsou zavěšeny na tenkých stopkách a i při mírném větru se pohupují. Jedno květenství může být složeno až z 15 květů. Květy jsou nejčastěji v odstínech růžové a setkat se můžete i s odrůdou Alba – květy (srdíčka) má čistě bílé. Rostlina je v době květu velmi zdobná.

Srdcovka po odkvětu zežloutne a listy zatáhnou. Na jaře (duben) opět vyraší. Její hlíznaté křehké kořeny jsou uloženy mělce pod povrchem, proto musíte dávat pozor, abyste je nepoškodili při okopávání ostatních rostlin. Samotná srdcovka okopávání nesnáší.

srdcovka nádherná bílá odrůda Alba
dicentra spectabilis gold heart

Nároky na stanoviště, půdu a teplotu

Srdcovka nemá žádné zvláštní nároky na pěstování, péče o ni nezabere mnoho času a úsilí, je nenáročná. Nejlépe se jí daří v polostínu na místě chráněném před větrem. Půda by měla být kyprá, humózní, s obsahem živin, mírně vlhká bez sklonu k vysychání. Nesnáší těžké půdy a trvalé zamokření. Na jednom místě ji můžete pěstovat několik let. V našich klimatických podmínkách je srdcovka nádherná mrazuvzdorná, ublížit jí mohou jen jarní mrazíky, na které je citlivá.

Jak srdcovku zalévat a hnojit

Srdcovku zalévejte podle potřeby, půdu udržujte stále mírně vlhkou. Pokud se ji rozhodnete pěstovat na slunečném místě, pro dobrý stav rostliny a bohatou násadu květů je nutná pravidelná a dostatečná zálivka. Při nedostatku vláhy jsou nové listy menší a poupata opadávají. Je-li deštivý rok, zalévat se nemusí vůbec.

Srdcovku hnojte na podzim po zatažení vyzrálým kompostem nebo hnojem.

Přesazování a množení

Srdcovku lze množit semeny, dělením celé rostliny nebo oddenků a bylinnými řízky. Množení semeny je pracné a výsledek je nejistý. Ze semínek rostlinu začněte pěstovat už v polovině ledna. Pokud se do toho pustíte, počítejte s tím, že semena mají nízkou klíčivost a vypěstovat pěknou rostlinu je opravdu náročné.

Nejjednodušší způsob množení je dělení oddenků. Na konci léta ihned po odkvětu, jakmile začne srdcovka zatahovat, trs opatrně vykopejte ze země. Očistěte je a nechte mírně na slunku zaschnout. Pak ostrým nožem rozdělte kořen na části tak, aby na každém kousku byly alespoň tři pupeny. Řez zasypte dřevěným popelem a kořen zasaďte do půdy.

Dělení trsu patří také ke snadným metodám množení. Provádějte dělení na jaře nebo na podzim. Rostlinu vykopejte a opatrně ji rozdělte na několik menších částí. Pracujte opatrně, abyste příliš nepoškodili křehké kořeny. Pak srdcovku zasaďte do stejné hloubky jako byla předešlá.

Bylinné řízky k množení nebo části kořenů odebírejte během léta. Zasaďte je do substrátu na klíčení a nechte zakořenit. Takto připravené rostliny srdcovky nechte přezimovat v nevytápěném skleníku, na stanoviště je vysaďte až příští rok.

srdcovka nádherná semena

Varování

Kontakt pokožky s listy srdcovky může u citlivých lidí vyvolat alergickou reakci.

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, po požití způsobuje lehkou otravu spojenou se zvracením a nevolností.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat „pomlázkovník“
Jak pěstovat „pomlázkovník“
Jak pěstovat „pomlázkovník“ | rady a tipy. Jestliže se chystáte plést letos na Velikonoce pomlázky, zhotovte si jednu navíc. Zkuste si z ní…
Jak pěstovat medvědí česnek
Jak pěstovat medvědí česnek
Jak pěstovat medvědí česnek | rady a tipy. Medvědí česnek je oblíbená jarní bylinka, která sice roste i ve volné přírodě, neměla by se však trhat ve v…
Jak na domácí kopřivový med | recept
Jak na domácí kopřivový med | recept
Kopřivový med | recept. Med smíchaný se šťávou z májových kopřiv je skvělý pro jarní detoxikaci, čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti a posiluje imun…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.