Přejít k hlavnímu obsahu

Jak grilovat na grilu na dřevěné uhlí

09. Říjen 2011

I když elektrické grily získávají na popularitě, stále existuje mnoho těch, kteří dávají přednost grilování na dřevěném uhlí. Venkovní grilování na grilech na dřevěné uhlí má své kouzlo, navíc tímto způsobem získáte zvláštní chuť grilovaných pokrmů než za použití jiných metod. Nespornou výhodou je také nízká cena grilů.

Co je potřeba

Papír, ideálně novinový papír
Dřevěné uhlí – brikety
Zápalky nebo zapalovač
Teploměr na grilování masa
Kuchyňské kleště
Servírovací talíř

1

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí lze pořídit už za pár set korun. Menší od 400 Kč, větší od 1500 korun. Rozlišujeme dva základní typy grilů podle umístění ohniště. Buď je ohniště umístěno pod grilovaným jídlem, nebo se při grilování využívá horký vzduch v tzv. nepřímém grilování. V prvním případě je nevýhodou to, že tuk odkapávající do ohniště uvolňuje škodlivé látky. Předejít se tomu ale dá za použití aluminiového tácku.

2

Jídlo na grilování marinujeme
Připravte si jídlo na grilování předem. Maso, které budete chtít grilovat, předem marinujte, aby získalo potřebnou chuť. Můžeme použít vlastní recept na marinádu nebo koupíme v supermarketu marinádu hotovou.

3

Udržujte čistotu roštu
Pokud jste si pořídili zcela nový gril na dřevěné uhlí, umyjte rošt teplou mýdlovou vodou, opláchněte a nechte oschnout. Jestliže jsou na roštu mastnoty a spáleniny, použijte hrubší houbičku. I když to je nepříjemná práce, s čistým roštem dosáhnete lepších výsledků grilování.

4

Začínáme grilovat
Otevřeme otvory grilu. K dispozici je obvykle jeden otvor na spodní části grilu a jeden na víku. Z novinového papíru vytvořte chomáč a vložte jej na dno. Kousek papíru by měl vykukovat, abyste jej době zapálili. Na papír nasypeme zatím menší množství dřevěného uhlí. Po zapálení otvor grilu uzavřete.

5

Grilujeme maso
Maso pokládáme na rošt grilu až poté, co dřevěné uhlí zbělá a z ohniště sálá horký vzduch. Ujistěte se, že mezi kousky masa je dostatek místa. Pokud chceme grilovat i zeleninu, pokládáme ji na rošt grilu až později. Doba grilování se bude velmi lišit v závislosti na tom, jak teplé bylo dřevěné uhlí. Ostražitost je na místě. Spálit jídlo na grilu na dřevěném uhlí je více než snadné. Maso obracíme.

6

Použití teploměru
Můžeme použít teploměr pro kontrolu teploty masa. Hovězí maso by mělo být grilováno ve 120 až 160 stupních Celsia, kuřecí maso na 175 stupních Celsia.

7

Očištění grilu na závěr
Nakonec gril očistíme od mastnoty a usazenin. Ušetříme si tím nepříjemnosti, pokud jej umístíme do auta nebo omylem otřeme o oblečení, navíc si jej předpřipravíme pro další grilování.

Krevety a ryby nejsou na grilování náročné jako červené nebo kuřecí maso. Proto častěji kontrolujte, aby se maso nespálilo.

Před použitím grilu na dřevěné uhlí si řádně přečtěte manuál. Nikdy nepoužíváme gril na dřevěné uhlí v uzavřených prostorách, včetně stanů. Mějte po ruce hasicí přístroj a gril nenechávejte bez dozoru. Použité dřevěné uhlí nevyhazujte, odkud nebude chladné.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak vybrat gril
Jak vybrat gril? Uvažujete nad koupí grilu, ale nevíte si rady, který si v takové nabídce grilů vybrat? Pak vám možná pomůžou následující řádky. Zaměř…
Obrázek není k dispozici
Jak grilovat na plynovém grilu
Zkušenosti ukazují, že na plynovém grilu se griluje nejsnáze. A to zejména proto, že můžete snadno ovládat výkon grilu a grilované pokrmy tak jednoduš…
Obrázek není k dispozici
Jak grilovat steak jako Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich tvrdí, že Češi neumí grilovat. A proto se rozhodl rozšířit povědomí o grilování a přinést nezaměnitelné recepty na gril. Díky televiz…
Obrázek není k dispozici
Jak zaheslovat dokumenty OpenOffice.org
Pokud sdílíte své PC s více uživateli a nechcete, aby si někdo prohlížel vaše texty či jiné dokumenty vytvořené v OpenOffice.org, je vhodné tyto dokum…
Obrázek není k dispozici
Jak na sušení ovoce
Sušení ovoce je osvědčenou metodou, jak uchovat potraviny, aniž bychom ztratili jejich chuť i cenné vitaminy. K sušení ovoce můžeme použít elektrickou…