1

Pokud si chceme na grilu udělat správný steak, budeme potřebovat hovězí maso. Nejpopulárnější je hovězí svíčková, bohužel je také hodně drahá. Co ale hledáme, je maso, které bude na sobě mít mramorování, kdy svaly jsou prorostlé tukem. To je podle Pohlreicha základ chuti.

2

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí vybrat si na gril raději jeden druh masa a to dobře ugrilovat. Grilování není obžérství, ale pohoda. Nelze se přejídat špekáčky, kuřecím masem a klobásou.

3

Správně odležené maso pro steaky poznáme podle toho, že když na něj zatlačíme prstem, otisk prstu na něm zůstane.

4

Maso na grilování vyjmeme z chladničky alespoň tak půl hodiny před úpravou. Maso krájíme zhruba na šířku dvou centimetrů. Podle Pohlreicha můžeme maso předem osolit, dáme pepř. Štětcem potřeme maso olejem.

5

Gril si dobře rozpálíme a steak na něj položíme. V pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich používá gril na dřevěné uhlí gril Weber One Touch Premium 57cm Gourmet. Ten má patentovaný One-Touch čistící a větrací systém z ušlechtilé oceli, z výroby je už kompletně smontovaný, ocenit lze extra velkou nádobu na popel z hliníku.

6

Existuje spoustu způsobů, jak poznat, že steak je správně propečený. Můžete použít teploměr, nejjednodušší ale je, když se naučíte poznat maso po hmatu. Častou chybou je, že se maso kuchaři snaží odtrhnout od grilu. Jenže časem samo pustí.

7

Do masa nepícháme vidličkou. Maso se vždy obrací grilovacími kleštěmi. Pokud pro obracení masa použijeme vidličku či vidlici, všechna šťáva nám vyteče. Na grilovaný steak nám obykle postačí tři až čtyři minuty z každé strany. Samozřejmě je důležité hned do masa nekrájet, aby nám nevytekla šťáva. Necháme jej prostě chvíli odpočinout.

8

Nakonec na něj dáme kapku olivového oleje a malinko soli.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (16 votes)