Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a kdy sklízet zahradní bylinky

18. Červenec 2019

Jak a kdy sklízet zahradní bylinky | rady a tipy. Bylinky na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli v čerstvém stavu využít v kuchyni k dochucení či dozdobení pokrmů. Pokud je chcete zpracovat a uchovat i pro zimní měsíce, můžete si je nasušit, zamrazit či naložit do oleje, octa nebo soli, případně si z nich vyrobit tinktury a jiné přírodní léky. Jak a kdy nejběžnější zahradní bylinky sklízet, se dozvíte v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Kopr – Nať kopru vonného se sklízí, dokud rostlina nezačne kvést (nejlépe o výšce zhruba 15 – 20 centimetrů). Posléze můžeme sbírat květy, které se používají při zavařování, a semena, jež je možné využít k léčebným účelům nebo jako koření. Kopr lze průběžně zasévat asi každé 3 týdny, poté je možné sklízet čerstvou nať po celé léto.

Libeček – Libeček je výrazná aromatická bylina vhodná zejména k dochucování polévek. Její listy je možné sbírat po celou dobu vegetace (je také žádoucí rostlinu pravidelně zastřihovat, aby stále vyrůstaly mladé listy). Pokud si chcete bylinku nasušit, nať skliďte nejlépe v období června či července. Dají se sbírat také kořeny a semena libečku.

2

Oregano – Nezdřevnatělá nať a lístky oregana neboli dobromysli se sklízí (nejlépe nožem či srpem) od dubna až doby, než rozkvete. Kvetoucí nať pro léčebné účely pak sbíráme a sušíme během července a srpna.

Rozmarýn – Listy rozmarýnu lékařského se dají opět sbírat během celého vegetačního období. Větvičky ostříhané bez zdřevnatělých částí ještě před rozkvětem se dají sušit nebo naložit do octa či oleje.

Bazalka – Sklizeň bazalky je vhodné provést před rozkvětem, poté rostlina znovu obroste a na podzim ji můžeme sklidit znovu. Čerstvé lístky pro okamžité využití trháme kdykoliv během vegetace. Lístky je lepší zamrazit, uchovají si více ze svého aroma.

3

Tymián – U tymiánu obecného sbíráme lístky, konce výhonků i celé větvičky s květy v období od května až do září. Poslední sklizeň provedeme během září, aby se rostlina stihla připravit na zimu. Dá se snadno sušit, nebo jej zkuste naložit do vinného octa.

Majoránka – Majoránku k sušení sklízíme ještě před rozkvětem. Ostříháme ji zhruba 5 centimetrů nad zemí a poté znovu obroste. Sklizeň je tedy možné zopakovat a na podzim se následně sklidí celá rostlina. Listy samozřejmě sbíráme také průběžně pro okamžitou spotřebu.

4

Šalvěj – Listy šalvěje lékařské trháme podle potřeby po celou dobu vegetace. Nať před rozkvětem si můžeme nasbírat k nasušení či zamrazení do zásoby.  

Petrželka – Petrželovou nať je možné sklízet od května až do prosince. Pro sušení ji pak sbíráme od poloviny léta.

5

Levandule – Levanduli lékařskou sklízíme za slunného dne v okamžiku, kdy květy nejsou ještě plně rozvité. Stonky stříháme nad zdřevnatělou částí rostliny.

Meduňka – Meduňku lékařskou sklízíme opět podle potřeby. Během sezóny ji několikrát seřízneme asi 10 centimetrů nad zemí nejlépe ještě před rozkvětem. Opakovaně obrazí a je tedy možné ji sklízet vícekrát.

Máta – Čerstvé lístky máty peprné používáme po celé vegetační období. Nať pro sušení či zamražení sklidíme ještě před rozkvětem.

 

 

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většinou věnujeme větší péči. Všichni to známe, že během roku na některé práce prostě nez…
Jak uskladnit cibuli | rady a tipy. Cibule by neměla chybět v žádné domácnosti. Používáme ji hodně často, a to nás nutí kupovat jí raději ví…
Jak si zpříjemnit dlouhou cestu | rady a tipy. Dlouhé cesty, zejména v letních měsících, kdy míříme na dovolenou, bývají úmorné. Zejména když cestujem…
Jak se vyznat v druzích rýže | rady a tipy. Zatímco v obchodních řetězcích narazíte především na bílou a parboiled rýži, druhů existuje mnohem ví…