Jak na pikantní paprikovou omáčku? Použijte ji na těstoviny, maso, pizzu i toasty
Pálivá papriková omáčka je vynikajícím dochucovadlem, které dodá jídlu šmrnc, chuť i barvu. Hodí se téměř ke všemu – jako sugo na těstoviny, dip na topinky, nebo omáčka ke grilovanému masu. Nejlepší na tom je, že si ji můžete snadno připravit doma a uchovat na později.
Co je potřeba
(na cca 4–5 sklenic po 250 ml)
Základní suroviny:
- 1,5 kg červené sladké papriky
- 3–4 chilli papričky (množství upravte podle toho, jak moc pálivé chcete)
- 3 větší cibule
- 4–5 stroužků česneku
- 150 ml jablečného nebo vinného octa
- 150 ml olivového nebo slunečnicového oleje
- 100 g cukru (ideálně třtinového)
- 1,5 lžičky soli
- mletý pepř, případně sušené bylinky (bazalka, oregano, tymián)
Postup
1. Příprava zeleniny
Papriky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Chilli papričky zbavte semínek, pokud chcete mírnější pálivost, nebo je ponechte celé pro extra štiplavý efekt.
2. Restování
Na větší pánvi nebo v hrnci zahřejte olej a osmažte cibuli do zesklovatění. Přidejte česnek, chilli a papriky a restujte asi 10 minut, dokud nezačnou měknout a vonět.
3. Vaření a dochucení
Přilijte ocet, přidejte cukr, sůl, pepř a bylinky. Vše promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 30 minut, dokud paprika úplně nezměkne.
4. Mixování
Směs stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout. Poté vše důkladně rozmixujte do hladka. Pokud chcete extra jemnou konzistenci, můžete směs ještě propasírovat přes síto.
5. Finální dochucení
Ochutnejte a případně dolaďte sladkost, kyselost nebo pálivost podle vaší chuti. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji lehce naředit převařenou vodou.
Jak omáčku uchovat
Krátkodobé skladování
Hotovou omáčku nalijte do čistých, vyvařených sklenic. Nechte vychladnout, uzavřete a uchovávejte v lednici. Takto vydrží cca 3 týdny.
Dlouhodobé skladování – zavaření
- Naplňte sklenice horkou omáčkou až po okraj a pevně uzavřete víčky.
- Sklenice postavte do hrnce s vodou (voda by měla sahat asi 2 cm pod víčko), přiveďte k varu a sterilujte cca 20 minut.
- Vyndejte a nechte vychladnout víčkem dolů.
Takto zavařená omáčka vydrží klidně 6–12 měsíců v temnu a chladu.
Jak paprikovou omáčku využít?
- Na těstoviny: jako rychlá omáčka, stačí ohřát a přidat sýr
- Na topinky: jako ostrý dip nebo základ pro bruschettu
- Ke grilovanému masu: skvělá alternativa ke kečupu nebo BBQ omáčkám
- Do sendvičů: jako chuťově výrazná pomazánka
- Na pizzu: základ pod sýr nebo místo rajčatové omáčky
Tahle domácí pikantní papriková omáčka si vás získá svou barvou, chutí i jednoduchostí. Pokud si ji dobře zavaříte, budete ji mít po ruce kdykoli, kdy budete potřebovat přidat jídlu trochu ohnivého šmrncu.
Diskuze k článku