Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zpracování bylinek

Bylinky jsou skvostem přírody. Mohou podpořit zdraví, obohatit jídelníček o zvláštní chuť i aroma, oživit byt svěží zelení a příjemnou vůní. Můžeme si na zahrádce nebo na balkóně vypěstovat jakékoliv byliny, doma si vytvořit kuchyň v podobě bylinkové zahrádky (místo květin do stylových nádob jako džbánky, hrnky, korýtka a jiné, zasadíme bylinky), byliny esteticky vyzdobí a provoní kuchyň a máme je ihned po ruce k použití. Ale prioritním účelem pěstování bylinek je jejich využití jako přísad do jídel, výrobě čajů a k léčebným a hojivým účinkům. Proto si bylinky chceme uchovat na celoroční dobu, kdy nerostou a které ani ve své kuchyni nevypěstujeme. Jak tedy obecně zpracujeme bylinky? Předkládáme v souhrnu několik rad.

1

Staletími prověřený a lékařsky i vědecky dokázaný je pozitivní vliv bylinek na lidské zdraví. Jak jsme se již zmínili, některé bylinky si můžeme vypěstovat doma nebo na zahrádce, pro jiné si musíme zajít do přírody – na louku nebo do lesa. Výběr místa pro sběr bylin je dost podstatný. Musíme si vybírat lokalitu, kde nehrozí znečištění rostlin. Sběr třeba u silnice, nebo kde hrozí znečištění chemikáliemi a jiné znečištění, tam je sběr bylin naprosto nevhodný.

2

Doba sběru bylin je různá. Některé se sbírají za slunka, jiné k večeru, například třezalku se doporučuje sbírat v noci nebo brzy ráno. Za suchého počasí by se měly sbírat nadzemní části rostlin, a to nejlépe za poledne nebo odpoledne. Kořeny a oddenky, tedy podzemní části se sbírají spíš na podzim nebo ihned zjara. Tohle vše je nejlepší vyhledat v odborné literatuře. Když to ovšem shrneme, tak tedy na jaře můžeme sklízet první květy bylin i listy mladých rostlin, v létě sbíráme květy, listy i plody, pro podzim je příznačná sklizeň kořenů.

3

Byliny sušíme celé tak, jak jsme je natrhali, ve stínu nebo ve větrané místnosti buďto zavěšené, anebo v tenké vrstvě na papíře (bez tisku) nebo na nějakém roštu. Některé byliny ztrácí sušením charakteristické aroma jako třeba máta, bazalka a meduňka. Pokud sušíme bylinky v sušičce, zvolme teplotu maximálně 40 stupňů. Usušené byliny skladujme v papírových sáčcích, plátěné materiály propouštějí prach. Rostliny, které mají květy, je vhodné uchovávat ve sklenicích s víčkem. Nezapomeňte vše označit, o jaký jde druh bylinky a dobu sběru. Pro přípravu bylinek je rovněž vhodné použít odbornou literaturu, protože každá rostlina vyžaduje jinou přípravu.

4

Rychlý a moderní způsob jak bylinky uchovat čerstvé, je mražení. K tomuto způsobu uchování bylin se hodí máta, bazalka, petržel a podobné, co mají šťavnaté listy. Bylinky zamrazte v menších dávkách – krabičky, umělohmotné mističky, mikroténové obaly, co je na jedno použití, je to více praktické.

5

Jak připravíme nálev z bylin? Všeobecně platí (ovšem neznamená, že nemůže být nějaká odlišnost), 2 lžíce sušených bylin se přelijí 250 ml vroucí vody a nechává se vylouhovat asi 15 až 20 minut. Za předpokladu, že použijeme čerstvé byliny, je nutné jich mít víc, protože obsahují vodu. Jinak se připravuje odvar z bylin – z kořenů, kůry a z bylin, obsahujících křemičitany. Tyto se dají do studené vody, povaří se asi 3 minuty, ale některé drogy i 15 minut, pak se ještě víc než 10 minut nechají odstát a scedí se.

6

A na závěr dobře míněná rada: při přípravě se vyhněte kontaktu bylin s kovovými předměty – nůž, misky, sítka a podobně. Bylinky tak ztrácí na kvalitě a hodnotách, které v sobě skrývají. Vhodný je keramický nůž, nebo ručně bylinky natrhejte. Při práci přistupujte ke každé bylince s pokorou a poděkováním za to, že pomáhá, a bude nám ještě prospěšná.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.