Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit arašídovo-datlové brownies | recept chutná jako bonbony Tatiana

Jak připravit arašídovo-datlové brownies | recept na vánoční cukroví, které chutná jako bonbony z bonboniéry Tatiana. Klasické, extra tmavé brownies, tolik oblíbené u mnoha z nás, nemá s Vánocemi a cukrovím nic společného. Což je ale veliká škoda, že? Tak, co si připravit stejně extra tmavé brownies, aneb minibrownies, která s Vánocemi a cukrovím má společného více než dost. Je přeci pravdou, že arašídy, datle, kakao a čokoláda, jsou v rámci vánočního mlsání účastny v hojné míře.

Co je potřeba

Uvedené množství je cca na 30 minibrownies.

Těsto (hmota):

  • 200 g nesolených arašídů
  • 30 g tmavého kakaa (Holandského)
  • 100 g vypeckovaných sušených datlí
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 3 lžíce rumu

Poleva:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 50 ml mléka
1

Nesolené arašídy za občasného promíchávání zahřejte na suché pánvi. Můžete je i jemně opražit, získají tak o něco výraznější chuť.

2

Sušené datle nakrájejte na kousky.

3

Horké arašídy rozmixujte na co nejjemnější drť.

4

Přidejte k nim připravené datle a společně rozmixujte.

5

Jako poslední přidejte tmavé kakao, vanilkové aroma, rum, a opět rozmixujte.

6

Vznikne Vám poměrně lepivá hmota.

7

Menší pekáček či srnčí hřbet vyložte potravinovou folií a hmotu do něj rukou natlačte. Takto připravené nechte v chladu chvilku zatuhnout.

8

Mezitím si připravte polevu. Do rendlíku nalamte čokoládu na vaření, přidejte mléko a za stálého míchaní, na mírném plameni, rozpouštějte.

9

Vznikne Vám lesklá poleva, kterou nalijte na vychlazenou arašídovo-datlovou hmotu a nechejte zatuhnout nejlépe do druhého dne. Poleva tuhne poměrně dlouho.

10

Nyní jen stačí ostrým, raději mokrým, nožem nakrájet na obdélníčky a minibrownies ochutnat.

  • Pokud jste zastánci, řekla bych takové poctivé, vyšší vrstvy čokolády, polevu udělejte z větší dávky (200 g čokolády na vaření a 100 ml mléka).
  • Arašídy se zahřívají, jelikož se tak lépe rozmixují, mají jemnější konzistenci. Tento krok můžete vynechat. Počítejte pak ale s hrubším rozemletím a tím i hrubší výslednou hmotou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat vánoční špičky | recept
Jak udělat vánoční špičky | recept. Špičky jsou oblíbeným zákuskem během celého roku. A co takhle si špičky udělat také na Vánoce? A ještě k tomu domá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.