Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit měkké karamelky s příchutí cappuccina | recept

Jak připravit měkké  karamelky s příchutí cappuccina | recept. Fudge, to je sladká, měkká, vláčná hmota, která je v tomto případě dokonale chuťově doladěna přidanou kávou. Ta v kombinaci slazeného kondenzovaného mléka, másla a bílé i hořké čokolády vytvoří doslova cappuccinové opojení. Ano, nutno si přiznat, že tyto karamelky nejsou dietní, ani zdravé, ba naopak jsou plné másla, cukru a čokolády, ovšem tak božské, že jednoduše neodoláte.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 20 x 20 cm

  • 1 plechovka kondenzovaného zahuštěného slazeného mléka
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády (přibližně 70 %)
  • 2 silná espressa (2 x 30 ml silné kávy)
1

Slazené kondenzované mléko a máslo rovnoměrně rozdělte do dvou kastrůlků. Do každého přidejte špetku soli.

2

Do jednoho kastrůlku přidejte rozlámanou bílou čokoládu a do druhého hořkou čokoládu. Obě směsi za stálého míchání na mírném plameni zahřívejte.

3

Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, nalijte do obou kastrůlků kávu (30 ml kávy do každého).

4

Dále na mírném plameni vařte. Směs míchejte a nechte probublávat přibližně 10 minut. Bílou část vařte o chvíli déle. Je žádoucí, aby zhoustla a lehce zkaramelizovala, čímž získá zlatavou barvu. Pokud v mezidobí tmavá část vychladla a mírně zatuhla, opět ji rozehřejte.

5

 Obě směsi nalijte do formy či pekáčku vyloženého pečicím papírem.

6

Vidličkou zlehka promíchejte a vytvořte tak mramorování. Uložte do lednice, nejlépe přes noc, aby směs řádně zatuhla. Není špatné dát směs pár minut před krájením do mrazáku, krájení jde pak lépe. Krájejte na kousky velké tak, jak vám to vyhovuje. Karamelky se mohou i zmrazit.

Karamelky nemusíte nutně připravovat mramorované. Krásně vypadají i dvouvrstvé, kterých dosáhnete, pokud do formy nalijete jednu část, uhladíte a na ni nanesete druhou část. Pořadí barev záleží čistě na vás.

V případě, že se vám, stejně jako mně, hořká čokoláda při přípravě a vaření jakoby srazila, byla hrudkovitá, nechtěla být kompaktní a tuk se oddělil, nezoufejte! Na pomoc si vezměte 50 – 100 ml mléka a postupně ho vmíchejte do čokolády. Stále míchejte a vydržte, směs začne být kompaktní, vláčná a celistvá. Případný zbytek nevstřebaného tuku jednoduše a prostě lžičkou odeberte a máte vyhráno.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.