Jak připravit pečené kuřecí stehna se švestkami?
Pomalu, ale jistě přichází čas švestek. Špendlíky jsou v poslední dozrávající vlně podle místa, kde se nachází, blumy jsou krásné a švestky už jste jistě také ochutnávali, pokud je máte na zahradě. A právě ty použijeme k přípravě skvělého obědu pro celou rodinu. Kuře se švestkami chutná všem, kteří mají rádi kombinaci slaného a sladkého, ale nepohrnou ani ostatní. Švestky dodají kuřeti zajímavou chuť a krásnou vůni. A nemusíte se vůbec držet na „uzdě“ a přidat můžete i koření, které se běžně používá ke švestkám, např. skořice. Určitě jej vyzkoušejte, nebudete litovat.
Co je potřeba
K přípravě pro pětičlennou rodinu budete potřebovat:
- 5 kuřecích stehen, ideálně „lepších“ z kvalitního chovu
- 4 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 200 ml vody na podlití nebo bílé víno
- 2 hrsti švestek
- 3 lžíce medu
- Citron
- Sůl
- Pepř mletý
- Skořice
- Nové koření
- Bobkový list
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Nejdříve umyjeme kuřecí stehna a příp. je zbavíme zbytků peří a nečistot. Osušíme a potřeme solí a drceným česnekem. Posypeme skořicí a špetkou mletého pepře.
Do zapékací mísy nebo pekáče po dně rozprostřeme nakrájenou šalotku. Na ni uložíme připravená kuřecí stehna.
Smícháme vodu nebo víno s medem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou z půlky citronu, skořicí a novým kořením. Tímto stehna podlijeme a přidáme bobkový list.
Pečeme na 200 °C cca 30 minut. Pak odklopíme a přidáme vypeckované rozčtvrcené švestky. Stehna pokapeme olivovým olejem. Pekáč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 45 minut.
Kuřecí švestky pečené se švestkami jsou výborné s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Kromě švestek můžete použít i již zmíněné blumy nebo mirabelky, které poslouží stejně dobře. V každém případě je tento recept s nádechem podzimu a krásnou hřejivou vůní skutečně skvělý. Jednoduchost a báječná chuť v jednom.
Diskuze k článku