Co je potřeba

Hrachová polévka – výborná hrachová polévka (krém) bez zahušťování

Bramborový salát – spojení tradičního českého bramborového salátu a vídeňského salátu (zálivka)

Kapr – pečený na přírodní způsob, pečené kapří řízky

Řízky – krůtí pečené řízky

Jednotlivé ingredience jsou uvedeny v každém receptu.

1

Hrachová polévka

4 porce:

100 g anglické slaniny
1 střední cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
200 g bílého hrachu
sůl, pepř, majoránka
česnek podle chuti

Hrách namočíme do studené vody a necháme alespoň přes noc stát. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Přidáme cibuli a kořenovou zeleninu a orestujeme dozlatova. Přidáme scezený hrách, zalijeme vodou a dáme vařit. Polévku osolíme a opepříme. Až bude hrách měkký, polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme majoránkou a podle chuti prolisovaným česnekem. Konzistenci polévky ovlivníte tím, jak moc ji budete mixovat. Opravdu není třeba ji zahušťovat. Rozmixování bohatě postačí.

2

Lehký bramborový salát

4 porce:

600 g brambory – salátové, varný typ A
1 větší mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 plechovka sterilizovaného hrášku
3 – 4 kyselé okurky
1 menší cibule
250 ml silného hovězího vývaru
3 lžíce octa
2 lžíce hořčice
sůl, pepř
2 lžíce majonézy

Brambory ve slupce a očištěnou kořenovou zeleninu dáme vařit. Necháme vychladnout, brambory oloupeme a všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Hrášek scedíme, propláchneme a přidáme k nakrájené zelenině.

Vývar svaříme s octem a hořčicí. Necháme vychladnout a poté zalijeme salát. Podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat ještě trochu hořčice a 2 lžíce majonézy. Důkladně promícháme a dochutíme podle potřeby.

Tento recept vznikl spojením tradičního českého bramborového salátu a vídeňského bramborového salátu (zálivka). Věřte, že chuť salátu je vynikající a vyvážená. Po tomto salátu vám nebude tak těžko. Chuť naprosto odpovídá chuti klasického bramborového salátu s majonézou a tatarkou. Tato verze vás jistě mile překvapí.

3

Pečený kapr na přírodní způsob

4 porce:

4 kapří podkovy
50 g másla
šťáva z jednoho citronu
sůl, pepř
2 – 3 snítky čerstvého rozmarýnu

Kapra necháme přes noc namočeného v mléce. Máslo rozpustíme a smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem a rozmarýnem. Kapra necháme marinovat alespoň 2 hodiny. V průběhu ho potíráme ztuhlou marinádou.

Troubu rozpálíme asi na 180 °C. Kapra přendáme na pečící papír, ještě ho důkladně potřeme zbylou marinádou a poklademe snítky rozmarýnu. Pečeme asi 20 minut dozlatova.

Pečené kapří řízky

4 porce:

4 kapří podkovy
sůl
3 vejce
celozrnná špaldová mouka
strouhanka
řepkový olej na potření

Kapra necháme přes noc namočeného v mléce. Kapří podkovy osolíme a obalíme v trojobalu. Plech vyložíme pečícím papírem a vyskládáme obalené kapří řízky. Mašlovačkou důkladně potřeme olejem z obou stran, aby nebyly suché. Pečeme na 180 °C asi 20 – 30 minut dozlatova. V průběhu pečení kapří řízky otočíme.

4

Pečené krůtí řízky

4 porce:

500 g krůtích prsou
sůl
3 vejce
celozrnná špaldová mouka
strouhanka nebo kukuřičné lupínky
řepkový olej na potření

Krůtí prsa nakrájíme na řízky a lehce rozklepeme. Maso osolíme a obalíme v trojobalu. Plech vyložíme pečícím papírem a vyskládáme obalené řízky. Mašlovačkou důkladně potřeme olejem z obou stran, aby nebyly suché. Pečeme na 180 °C asi 20 – 30 minut dozlatova. V průběhu pečení řízky otočíme.

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Varování

Pro smažení je důležité vybrat vhodný tuk. Pro smažení rozhodně není vhodný extra panenský olivový olej, lněný olej nebo máslo. Doporučuji sádlo, řepkový nebo rýžový olej, které mají vysoký bod zakouření, snadno se tedy nepřepálí.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)