Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si upéct hada z těsta na ohýnku | recept s návodem

Jak si upéct hada z těsta na ohýnku | recept s návodem. Sluníčko nás láká ven na vzduch a vy chcete dětem zpestřit procházku do lesa? Poradíme vám, jak na to. Stačí menší příprava doma, zadělat těsto a výlet do přírody může začít.

 

Co je potřeba

  • 360 g hladké mouky
  • třetina balíčku droždí
  • trochu soli
  • 180 g vody, nebo mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • semínka, kmín, mák – jaké kdo má rád

 

1

S dětmi si doma připravíme pružné kynuté těsto. Navážíme jim suroviny a společně zaděláme těsto. Těsto necháme vykynout. V případě, že opékání hadů plánujeme až druhý den, těsto dáme v mikrotenovém sáčku do lednice.

2

Na procházku si vezmeme těsto do batůžku, do kterého nezapomeneme přibalit nůž a zápalky.

3

Pokud se nám nepodaří v lese najít ohniště, uděláme si svoje a ukážeme dětem jak co nejbezpečněji rozdělat oheň. Nejlépe v dosahu potoka, kde po ukončení opékání vezmeme vodu na uhašení ohniště.  Ohniště vždy obložíme kameny z potoka a po uhašení zase vychladlé kameny do potoka vrátíme. 

4

Těsto, které jsme si přinesli, rozdělíme na kousky a podarujeme děti. Ty si z nich rukama vyválí hadí tělíčko.

5

Mezitím, co děti válí hady, uřízneme potřebný počet prutů na opékání. Větším dětem můžeme půjčit nůž, ať si úpravu prutu vyzkouší.

6

Každý si svého hada namotá na klacek. Hadí tělíčko nesmí být moc silné, aby se nám dobře propeklo.

7

Začneme pomalu opékat nad ohýnkem. Trvá to okolo čtvrt až půl hodiny, než je had dobře propečený.

K hadovi si můžeme opéct buřty, nebo si ho sníst jenom tak. Je to dobrota a uvidíme, že děti budou nadšené.

8

Po upečení řádně uhasíme ohýnek, zalijeme notnou dávkou vody z potoka. Poléváme i kameny, které po vychladnutí vrátíme do potoka. Každý správný zálesák se musí naučit jak uhasit oheň a neohrozit přírodu. Nikdo by neměl poznat, že jsme v lese nějaký ohýnek vůbec měli.

9

Poděkujeme lesu za krásný den a vracíme se zpátky o nějaký ten zážitek bohatší.

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.