Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mrkvovou omáčku | recept

Mrkvová omáčka | recept. Mrkvová omáčka sice nepatří k nejfrekventovanějším českým jídlům, ale někdy může být příjemným zpestřením jídelníčku. Mrkvovou omáčku si rádi dají lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst maso, ale právě tak můžeme mrkvovou omáčku podávat k různě upravenému masu. Jak udělat chutnou mrkvovou omáčku?

Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Kuchyňské vybavení a zařízení

1

Mrkev je jedna z mála druhů zeleniny, kterým prospívá tepelná úprava. Z vařené mrkve lidské tělo dokáže vstřebat mnohem víc provitaminu A a minerálů v mrkvi obsažených. Vařená mrkev je lehce stravitelná, má příznivé dietetické účinky, proto mrkvovou omáčku připravujeme i nemocným nebo rekonvalescentům (jen musíme omezit kořenění). Mrkvová omáčka chutná i dětem.

2

Před kuchyňskou úpravou musíme mrkev oškrábat (škrabkou nebo nožíkem), abych odstranili její vrchní vrstvu, v níž by mohly být nežádoucí látky, které do mrkve pronikly ze země během růstu. Oškrábanou mrkev zbavíme obou konců a opláchneme pod tekoucí vodou.

3

Mrkev na mrkvovou omáčku buď nejprve nastrouháme na hrubém struhadle nebo na prkénku nakrájíme na kolečka, respektive půl kolečka. Nůž si opíráme špičkou o prkénko, špičku nezvedáme a tak mrkev snadno nakrájíme, aniž by nám odříznuté kousky „vyskakovaly“ z prkénka.

4

Na másle nebo na oleji zpěníme jednu velkou nebo dvě menší nadrobno nakrájené cibule. Když je cibule zlatá, přisypeme připravenou mrkev a za stálého míchání částečně opékáme. Pak mrkev zalijeme vývarem (nebo vodou). Přidáme koření: lžičku soli, jeden bobkový list, tři kuličky nového koření, čtvrt čajové lžičky hořčičného semínka (když nemáme, nedá se nic dělat). Pod pokličkou zvolna dusíme, až je mrkev měkká.

5

Vyndáme bobkový list a nové koření, mrkev rozmixujeme. Vzniklé pyré naředíme vývarem nebo horkou vodou a uvedeme znovu k varu. Hladkou mouku a máslo zpracujeme do kuličky velikosti vlašského ořechu, přidáme k vařící se mrkvové omáčce. Moučné máslo omáčku zahustí a učiní ji homogenní. Ochutnáme, případně přisolíme a mírně okořeníme mletým pepřem.

6

Jiná varianta, jak udělat mrkvovou omáčku: Postup je stejný, ale k mrkvi přidáme jednu petržel a kousek celeru. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením a třemi kuličkami jalovce. Bobkový list a nové koření před mixováním vyjmeme, jalovec ale můžeme rozmixovat (když není omáčka určena nemocným). Místo moučného másla přidáme do rozmixované zeleniny sladkou nebo zakysanou smetanu.

7

Mrkvová omáčka sladkokyselá. Na oleji necháme zesklovatět cibuli. Pak na ni nasypeme dvě lžičky krystalového cukru a necháme rozpustit. Neměl by zhnědnout (byl by hořký), jen zezlátnout. Pak rychle přisypeme nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev, půl lžičky soli, chvíli důkladně mícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou a rozvaříme do měkka. Rozmixujeme, vrátíme na sporák, naředíme, zahustíme moučným máslem a dochutíme mletým pepřem, octem nebo citronovou šťávou, případně doladíme poměr sladké, slané a nakyslé chuti?

8

Mrkvovou omáčku podáváme s těstovinami, novými bramborami, s houskovým knedlíkem či bramborovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.