Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat zapečený květák s bramborem | recept

Jak udělat zapečený květák s bramborem | recept

Jak udělat zapečený květák s bramborem | recept. Zapečený květák s bramborem patří mezi takzvaná jídla z jednoho hrnce. Při jeho přípravě dobře zužitkujeme vařené brambory zbylé z předešlého dne. Do zapečeného květáku s bramborem ale můžeme „zakomponovat“ i jiné suroviny. Jak udělat zapečený květák s bramborami? Recept čtěte dále.

Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Kuchyňské vybavení a pečící trouba

1

Bělavé růžice květáku jsou vlastně zdužnatělá nerozvinutá květenství vyšlechtěné odrůdy z původní brukve zelné. Květák lze konzumovat syrový, nakládaný, vařený, smažený. Oblíbeným způsobem přípravy je zapékání květáku. Květák zapečený s bramborem je hotový pokrm, k němuž už není třeba připravovat žádné přílohy, leda salát ze syrové zeleniny.

2

Chceme-li květák zapékat s bramborem, potřebujeme k tomu (kromě květáku) uvařené brambory. Vařené musejí být proto, že doba tepelné úpravy květáku je kratší než doba potřebná ke změknutí syrových brambor, i když jsou nakrájené na plátky. Je lepší upotřebit zbylé brambory. Kdybychom měli kvůli přípravě zapečeného květáku brambory speciálně předvářet, byla by to škoda času a zbytečná ztráta výživných látek v čerstvě vařených bramborách obsažených. Bylo by tedy vhodnější zapéci květák samotný a čerstvě vařené brambory k němu podat jako přílohu.

Chceme-li květák zapékat s bramborem, potřebujeme k tomu (kromě květáku) uvařené brambory. Vařené musejí být proto, že doba tepelné úpravy květáku je kratší než doba potřebná ke změknutí syrových brambor, i když jsou nakrájené na plátky. Je lepší upotřebit zbylé brambory. Kdybychom měli kvůli přípravě zapečeného květáku brambory speciálně předvářet, byla by to škoda času a zbytečná ztráta výživných látek v čerstvě vařených bramborách obsažených.
3

Do květáku zapečeného s bramborem dále můžeme zapracovat jiné zbytky potravin – zbylé pečené, vařené, uzené nebo grilované maso, uzeninu, zbylý párek či klobásu, nespotřebovaný sterilizovaný hrášek, trochu čerstvých hub, trochu zatvrdlý, ale jinak „bezúhonný“ sýr a podobně.

Do květáku zapečeného s bramborem dále můžeme zapracovat jiné zbytky potravin – zbylé pečené, vařené, uzené nebo grilované maso, uzeninu, zbylý párek či klobásu, nespotřebovaný sterilizovaný hrášek, trochu čerstvých hub, trochu zatvrdlý, ale jinak „bezúhonný“ sýr a podobně.
4

Růžici květáku předem rychle blanšírujeme v osolené vodě. Je nutno skutečně nechat jen několikrát takzvaně překulit, jinak by při květák při zapékání příliš změkl, a to není dobré. Květák ovaříme v mírně osolené vodě.

Růžici květáku předem rychle blanšírujeme v osolené vodě. Je nutno skutečně nechat jen několikrát takzvaně překulit, jinak by při květák při zapékání příliš změkl, a to není dobré. Květák ovaříme v mírně osolené vodě.
5

Ovařený květák rychle zchladíme ve studené vodě a rozebereme jej na jednotlivé malé růžičky. Tuhé „krčky“ růžiček odřízneme a nakrájíme na menší kousky. Nebo můžeme květák nasekat na menší kousky nebo nakrájet na plátky. Je to vcelku jedno. Vývar z květáku můžeme dále použít při přípravě polévky.

Ovařený květák rychle zchladíme ve studené vodě a rozebereme jej na jednotlivé malé růžičky. Tuhé „krčky“ růžiček odřízneme a nakrájíme na menší kousky. Nebo můžeme květák nasekat na menší kousky nebo nakrájet na plátky. Je to vcelku jedno. Vývar z květáku můžeme dále použít při přípravě polévky.
6

Na tuku osmažíme větší cibuli. Jestliže budeme do zapečeného květáku s bramborami přidávat kousek uzeniny, opečeme ji zároveň s cibulí. Když chceme zapečený květák obohatit trochou mletého masa (syrového), musíme je nejprve podusit s cibulí (doba zapékání květáku je krátká, syrové maso by se nepropeklo). Rovněž houby předem podusíme. Maso či houby trochu osolíme a podle chuti okořeníme (pepř, paprika).

Na tuku osmažíme větší cibuli. Jestliže budeme do zapečeného květáku s bramborami přidávat kousek uzeniny, opečeme ji zároveň s cibulí. Když chceme zapečený květák obohatit trochou mletého masa (syrového), musíme je nejprve podusit s cibulí (doba zapékání květáku je krátká, syrové maso by se nepropeklo). Rovněž houby předem podusíme. Maso či houby trochu osolíme a podle chuti okořeníme (pepř, paprika).
7

Vařené brambory nakrájíme na asi půl centimetru silná kolečka. Zapékací mísu vymažeme tukem (sádlo, olej), ale nevysypáváme. Na dno mísy (nebo pekáče) poklademe vrstvu brambor. Na ně vrstvu vařeného květáku, pak osmaženou cibuli nebo maso (houby), uzeninu, hrášek, případně plátky rajčete. Přikryjeme vrstvou brambor. Kdybychom měli surovin více nebo zapékací misku malou, budeme vrstvy střídat. Vrchní vrstva by měla být bramborová.

Vařené brambory nakrájíme na asi půl centimetru silná kolečka. Zapékací mísu vymažeme tukem (sádlo, olej), ale nevysypáváme. Na dno mísy (nebo pekáče) poklademe vrstvu brambor. Na ně vrstvu vařeného květáku, pak osmaženou cibuli nebo maso (houby), uzeninu, hrášek, případně plátky rajčete. Přikryjeme vrstvou brambor. Kdybychom měli surovin více nebo zapékací misku malou, budeme vrstvy střídat. Vrchní vrstva by měla být bramborová.
8

Navršené brambory s květákem (a případně dalšími surovinami) zalijeme buď mírně osolenými vejci rozšlehanými v troše mléka (na jednu osobu asi jedno a půl vejce, a nebo podle možností či chuti). Do mléka můžeme přidat nastrouhaný sýr. Nebo můžeme květák zalít lehce osoleným a podle chuti okořeněným bešamelem.

Navršené brambory s květákem (a případně dalšími surovinami) zalijeme buď mírně osolenými vejci rozšlehanými v troše mléka (na jednu osobu asi jedno a půl vejce, a nebo podle možností či chuti). Do mléka můžeme přidat nastrouhaný sýr. Nebo můžeme květák zalít lehce osoleným a podle chuti okořeněným bešamelem.
9

Zapékáme v dobře vyhřáté troubě, dokud pokrm neztuhne a na povrchu nemá načervenalou kůrku.

Zapékáme v dobře vyhřáté troubě, dokud pokrm neztuhne a na povrchu nemá načervenalou kůrku.
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat zapečený květák | recept
Jak udělat zapečený květák | recept
Výborný recept: Zapečený květák patří k jídlům, která poskytují kuchařovi poměrně široký prostor pro kreativitu, přičemž výsledek bývá obvykle chutný.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.