Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečený květák s Nivou | recept

Zapečený květák s Nivou | recept. Následující recept je na rychlé a na přípravu nenáročné letní jídlo. Je obměnou tradičního květáku na „mozeček“. Zapečený květák se dá jíst teplý k obědu, nebo také studený jako svačina. Zapečený květák je pokrmem na dny, kdy se vám nechce nijak složitě vyvařovat. Recept je základní, samozřejmě lze vylepšit například přidáním pokrájené šunky, to už nechám na každém z vás.

Co je potřeba

- 1 menší květák
- 200 g Nivy
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- cibule
- malá červená paprika

1

Květák rozebereme na růžičky, opláchneme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme, propláchneme studenou vodou, abychom přerušili var a necháme vychladnout.

2

Vychladlý květák rozebereme nebo pokrájíme na drobné části. Nivu nastrouháme na struhadle s většími oky. Cibuli pokrájíme nadrobno, pokud máme cibulku s natí, přidáme i zelenou část. Červenou papriku také najemno pokrájíme. Paprika se přidává na oživení a lepší vzhled pokrmu, může se nahradit jinou barevně výraznou zeleninou.

3

Všechny připravené suroviny smícháme v míse, přidáme vejce a mletý pepř. Sůl už se většinou přidávat nemusí, Niva je slaná dost. Ochutnejte a popř. dosolte. Na nevymazaný pekáček rozprostřete květákovou směs, lehce uhlaďte a zalijte kelímkem sladké smetany. Stačí 12%.

4

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 190 °C asi po dobu 30 minut. Smetana se vyvaří a vejce ztuhnou. Zapečený květák podáváme s vařenými brambory. Přeji dobrou chuť!

5
6
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.