Jak upéct pařížský dort | recept. Pařížský dort? Chuť dortu je výrazně kakaová, doplněná jemnou chutí pařížské šlehačky a čokoládové polevy. Ne každý má rád dorty s máslovým krémem. Vyzkoušejte pařížský dort, je vskutku vynikající. Pařížský dort ráda dělám i ve tvaru srdce jako dárek.
Co je potřeba
Korpus:
150 g cukr krupice
90 g polohrubé mouky
4 vejce
60 g oleje
40 g kakaa
Pařížská šlehačka:
400 ml šlehačky 33%
30 g kakaa
40 g cukru krupice
Dohotovení:
Čokoládová poleva (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)
1
Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
2
Korpus na pařížský dort: Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.
3
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
4
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem. Přeji dobré mlsání!
Rybízový chlebíček | recept. Ovocné moučníky k létu patří. Chlebíček s rybízem si snadno a rychle upečete i bez vážení. Stačí suroviny na chlebíček od…
Domácí kokosový kmen jako z pouti | recept. Pro milovníky kokosových suků z pouti je určen následující recept. Kokosovou cukrovinku, chutí k nerozezná…
Jak udělat velký dortový korpus | recept. Dortový korpus krok za krokem, jednoduchý recept na dortový korpus pro každodenní i příležitostné pečení. Ch…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku