Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tradiční pašijové pečivo – jidáše | recept

Jak upéct tradiční pašijové pečivo – jidáše | recept

Velikonoční jidáše | recept. Jidáše patří k nejstarším velikonočním obřadním pokrmům. Pekly se ve středu a na Zelený čtvrtek, před východem slunce, se podle tradic mělo toto pečivo pomazané medem sníst. Kdo ho snědl, měl být po celý rok chráněn před žihadly vos a hadím uštknutím. Jidáše jsou z kynutého těsta a pečou se ve tvaru spirály. Ta symbolizuje provaz, na kterém se oběsil Jidáš. My si jidáše pečeme nejenom na Velikonoce a netradičně je plníme pudinkem.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Jak upéct nádivku na Velikonoce | recept
Jak upéct nádivku na Velikonoce | recept
Velikonoční nádivka | recept. Velikonoční nádivka se podávala na Bílou sobotu k obědu. Nádivka má mnoho krajových názvů, např. sekanice nebo hlavička.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.