Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sladká velikonoční vajíčka | recept

Jak upéct sladká velikonoční vajíčka | recept

Sladká velikonoční vajíčka | recept. K Velikonocům neodmyslitelně patří vejce. Zkuste letos místo tradičních vajec natvrdo nebo vajíček z čokolády podarovat koledníky vajíčkem z bábovkového těsta.

Co je potřeba

  • vaječné skořápky
  • oblíbené těsto na bábovku (nebo piškotové)
1

Nejprve si nastřádejte skořápky od vajec. Vejce lehce naťukněte špičkou nože, odlomte několik kousků skořápky, propíchněte žloutek (vejce můžete použít v kuchyni). Prázdnou skořápku důkladně vymyjte osolenou vodou.

2

Připravte si vaše oblíbené bábovkové těsto. Nezáleží na tom, jaké bude, skořápky můžete naplnit i obyčejným piškotovým těstem (na 1 vejce 1 polévková lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce cukru, z bílku se ušlehá sníh). Těsto může být i dvoubarevné a vajíčka pak budou strakatá. Prázdné skořápky vymažeme za pomoci prstů tukem a lžičkou plníme těstem. Těsto dáváme do poloviny, pečením se skořápka naplní.

3

Naplněná vejce dáme do formy na cukroví (viz ilustrační obrázek), biskupský chlebíček, srnčí hřbet nebo alobalový tácek na grilování tak, aby se při pečení neotočila a obsah nevytekl. Zbylé těsto upečeme třeba jako mufiny.

4

Připravená vejce pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Při pečení se otvorem ve skořápce část těsta dostane ven. Odkrojíme ji nožem a použijeme třeba ve formě strouhanky do náplní moučníku. Vychladlá vajíčka pečlivě oloupeme od skořápek.

5

Konečná úprava pečených vajíček je již pouze na vašich chuťových preferencích. Upečená sladká velikonoční vajíčka můžeme rozkrojit a slepovat krémem, zdobit cukrovou polevou, čokoládou nebo pouze obalit v moučkovém cukru.

6

Tip: Do vajíček pečených ve skořápkách je dobré plničkou stříknout rum nebo vaječný likér a pak je obalit v čokoládové polevě. Pouze pro dospělé :)

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.