Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit kompost

29. Srpen 2019

Kompost je vhodný způsob, pomocí kterého, si vytvoříte ekologické hnojivo pro potřeby vaší zahrádky. Kompostováním využijete nejen kuchyňský odpad, zbavíte se zápachu z odpadkového koše, ale navíc se dočkáte krásnějších, zdravějších a větších květů a plodů z vašich zahradních rostlin a stromů. Založení kompostu není složitou záležitostí, ale pár rad jak na to jistě přijde vhod. Více informací obsahují následující řádky.

1

Umístění kompostu

Důležitým faktorem pro tvorbu kompostu je místo, kde kompostování probíhá. Rozhodně neumísťujte kompostér na přímé sluneční záření. Sluneční svit totiž kompost příliš vysušuje. Nejvhodnější poloha kompostu je pod listnatým stromem nebo keřem, kde je chráněn před přímým slunečním zářením a také deštěm. Déšť odplavuje z kompostu důležité živiny. Nezapomeňte, že kompost není dekorační záležitostí a už vůbec ne záležitostí příjemně vonící, umístěte proto raději kompostér do skrytějšího a méně využívaného koutu vaší zahrady. Také neopomeňte, že kompost by měl být snadno přístupný. Často do něj budete házet zbytky jídel apod.

2

Kompostér

Pro správné kompostování je neopomenutelným základem správný výběr kompostéru, který musí splňovat následující kritéria: - snadná cirkulace vzduchu (aby se vzduch dostal i do jádra kompostu) - teplo (nádoba by měla udržovat stálou a vysokou teplotu) - vlhkost (nádoba by měla být konstruována, aby vlhkost byla stálá)

3

Jaký odpad tvoří kompost

Odpad, který tvoří kompost, dělíme na dvě základní skupiny: - zelený odpad a hnědý odpad. Zelený odpad tvoří zbytky zeleniny, ovoce, čerstvá tráva, čerstvé listy, hnůj, močůvka, kávový lógr, zbytky čaje aj. Zelený odpad je ten měkčí a vlhčí. Hnědý odpad tvoří suché listí, větve, sláma, novinový papír, skořápky od vajíček, papírové utěrky a ubrousky, lepenky, piliny, třísky, kůra, ořechové skořápky aj. Hnědý odpad je ten tvrdší a více suchý.

4

Nevhodný odpad pro kompostování

Ne všechny druhy odpadu jsou pro kompostování vhodné. Jedná se například o kosti, zbytky masa, popel z uhlí, plasty, sklo, větve z tújí, plevel, slupky z tropického ovoce, pecky, rostliny napadené chorobami, barvy, ředidla, potištěný papír, výkaly (i zvířecí), dětské pleny.

5

Založení kompostu

Základem kompostu je první a výchozí vrstva hnědého odpadu, kterou byste měli začít. 15 cm vrstva hnědého odpadu je dostačující. Poté na něj položte vrstvu odpadu zeleného – zbytky ovoce a zeleniny, čerstvé listí, trávu aj. Pamatujte, že odpadové vrstvy v kompostu by se měly střídat. Důležité je, abyste zachovali poměr vrstev odpadu. Na jeden díl zeleného odpadu, připadají tři díly odpadu hnědého. V momentě, kdy házíte odpad do kompostu, dbejte na to, abyste uchovali poměr, ve kterém je potřeba oba druhy odpadu zachovat. Větší části, jako jsou větve, kůra, papíry aj. raději rozdrťte nebo nalámejte na menší kusy, abyste proces kompostování urychlili.

6

Údržba kompostu

Kompost udržujte v dostatečné vlhkosti. Pokud se vám bude zdát suchý, občasné zalití kompostování neuškodí, ba naopak. Zachovejte také dostatečnou vzdušnost a kyprost. Alespoň jednou měsíčně kompost promíchejte. V zimě tlení živin neprobíhá, proto kompost dostatečně zakryjte. Jste-li úspěšní a tlení odpadu v kompostu probíhá správně, měli byste se vlastního kompostu dočkat v horizontu 8 – 10 týdnů.

Autor: Venca
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak založit kompost | rady
Jak založit kompost | rady. S pěstováním na zahradě, pletím a jednocením rostlin zákonitě vzniká odpad. Jedná se o odpad rostlinný. Ten můžeme využíva…
Jak správně vybrat kompostér
Hnojit zahradu bez chemických prostředků a k tomu ještě využít veškeré biologické odpady vyprodukované v domácnosti není chimérou, ale základním princ…
Jak vyrobit rychlý kompost za 18 dní
Jak vyrobit rychlý kompost | postup. Kompostování organických zbytků jak z kuchyně, tak i ze zahrady, je skvělým způsobem jak získat přírodní hnojivo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.