Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat ostružiny | rady

http://osiva-semena.cz/238-ostruzinik

Jak pěstovat ostružiny | rady. Ostružiny jsou, jak je známo, plody ostružiníku. A pochutnat si na ostružinách můžeme i doma – stačí začít pěstovat ostružiník. Plody ostružiníku patří mezi důležité léčebné drogy/suroviny a jako potravina mezi plody, jejichž zvýšená konzumace by se měla stát jedním z důležitých cílů zdravé životosprávy. Utrhnout si ostružiny na zahradě – to je prostě báseň. Zkuste to i vy.

1

Pěstování ostružiníku - vhodné stanoviště

Ostružiníku se dobře daří v humózní, dobře propustné, nepřemokřené a na živiny bohaté půdě. Ostružiníku se daří prakticky na kterékoli zahradě se středně těžkou půdou. Ostružiník pěstujeme na slunném stanovišti.

2

Pěstování ostružiníku ze semen semena ostružiníku nejdříve namočíme na dva dny do vody, aby změkla. Poté jsou semena ostružiníku připravena na výsev. Semena ostružiníku zasadíme do substrátu pro ovocné stromy, klíčení urychlíme igelitem.

3

Příprava půdy na pěstování ostružiníku

Půdu před samotným vysazováním zkypříme a hnojíme chlévskou mrvou, odstraníme plevele. Ostružiník vysazujeme na podzim, půdu připravíme už v srpnu nebo září.

4

Výsadba ostružiníku na zahradu

Na zahradě vysazujeme jednoleté výhony ostružiníku se dvěma až třemi adventivními pupeny, umístěnými na podzemní části oddenku. Ostružiník vysazujeme zhruba na vzdálenost 50 cm od sebe, v řádcích alespoň 2 metry od sebe.

5

Řez ostružiníku

Řez ostružiníku je podstatný pro dobré plození. Pruty, které odplodily, musíme odstraňovat. U odrůd remontantních, které rodí na podzim a v červnu, postupujeme tak, že po odplození podzimních plodů, které jsou umístěny na vrcholku, prut uřízneme tam, kde jsme měli plody. Další rok se v tomto místě pruty rozvětví.

6

Výběr známějších druhů

ostružiník maliník (Rubus idaeus)

ostružiník ojíněný (Rubus occidentalis)

ostružiník křovitý (Rubus fruticosus agg.)

ostružiník moruška (Rubus chamaemorus)

ostružiník ježiník - ostružiník sivý (Rubus caesius)

ostružiník arktický (Rubus arcticus)

ostružiník vonný (Rubus odoratus)

ostružiník skalní (Rubus saxatilis)

ostružiník jilmolistý (Rubus ulmifolius)

ostružiník japonský (Rubus phoenicolasius)

Doporučujeme nakupovat osivo a semena u osvědčeného prodejce Osiva-semena.cz. E-shop nabízí přes 1000 druhů netradičních kultivarů semen exotických rostlin, léčivých a aromatických bylin, palem vhodných i do našeho podnebí, kvetoucích rostlin nádherných barev, vůní a tvarů, tradiční i netradiční zeleniny a užitkových rostlin. Nízké ceny a krátké doby doručení, nakupování z pohodlí Vašeho domova.
Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat morušovník | rady
Jak pěstovat morušovník | rady
Jak pěstovat morušovník | rady. I v našich podmínkách můžete s úspěchem pěstovat exotický morušovník. Morušovník je opadavý strom, jeho…
Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Zlatý déšť je zlidovělým, avšak nesprávným pojmenováním okrasného keře, jehož botanický název je latinsky Forsythia, česky zlatice. Na jaře je je…
lilie nilská kalokvět
Jak pěstovat kalokvět | rady
Kalokvět – Agapanthus pochází z Jižní Afriky, kde je to velmi proměnlivý rod vytrvalých rostlin, s podobným vzhledem – krátký šupinatý zemní stonek, o…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.