Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ovocný koláč s drobenkou | recept

Recept na ovocný koláč s drobenkou. Ovocné koláče s drobenkou sice můžeme připravovat po celý rok, nejvíc ale přesto chutnají v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého domácího ovoce. Drobenka na koláči nejen příjemně ladí s ostřejší chutí ovoce, ale také pečivo zpevňuje jako vrchní krusta. Jak upéct ovocný koláč s drobenkou? Recept a několik praktických zkušeností pro začátečníky v kuchyni čtěte dále.

Co je potřeba

Suroviny na přípravu ovocného koláče s drobenkou:
400 g polohrubé mouky
250 g másla nebo rostlinného másla
200 g moučkového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
2 vanilinové cukry
2 žloutky nebo 1 celé vejce
500 g šťavnatého ovoce

1

Na ovocný koláč s drobenkou volíme šťavnaté ovoce ostřejší sladkokyselé chutí: rybíz, borůvky, meruňky, broskve, ostružiny a všechny druhy švestek. Na ovocný koláč s drobenkou se příliš nehodí jahody, maliny, hrušky, a ani exotické ovoce. Ovoce před použitím vždy vypeckujeme. Můžeme použít i ovoce horší jakosti, nikdy ale ovoce nahnilé.

2

Ovocný koláč s drobenkou je velmi chutný, když použijeme více druhů ovoce – ovoce může být namíchané – například drobnější bobulky sypeme mezi větší kusy jiného ovoce. A nebo jedním druhem poklademe vždy větší kousek těsta, a pak koláč nařežeme podle použitého druhu ovoce.

3

Na ovocený koláč s drobenkou zaděláváme pevnější těsto, do kterého ovoce při pečení nezapadne. Vhodná jsou kynutá těsta (může být i lité) nebo tak zvaná křehká těsta, někdy také zvaná linecká. Náš koláč bude z křehkého (lineckého) těsta.

4

Na koláč pečený ve formě o průměru 30 centimetrů budeme potřebovat 300 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla nebo rostlinného másla, 100 gramů cukru – to je základní poměr na linecké těsto (3 : 2 : 1). Dále dva žloutky, jeden kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.

5

V mouce rozmícháme kypřící prášek, cukr a vanilinový cukr. Přidáme dva žloutky nebo jedno celé vejce a na kousky rozkrájený tuk. Rukou zpracujeme v těsto. Protože současná másla, a ještě víc másla rostlinná, obsahují určité procento vody, není třeba dodávat do těsta žádnou tekutinu. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme je v lednici alespoň půl hodiny odležet.

6

Mezitím připravíme drobenku. Potřebujeme 50 gramů másla, 100 gramů polohrubé nebo hrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru, jeden vanilinový cukr. Mouku, cukr a máslo rukou zpracujeme na sypkou hmotu, která při stisknutí mezi prsty tvoří hrudky.

7

Ovoce přebereme, opláchneme, odpeckujeme, zbavíme stopek, případně (broskve) nakrájíme na menší kousky.

8

Koláčovou formu vyložíme rovnoměrně těstem. Buď vyválíme placku a vložíme ji do formy (na plech) nebo těsto rukama stejnoměrně vymačkáme – což je sice méně „profesionální“, ale jisté. Těsto mírně zvedneme k okrajům formy. Protože těsto obsahuje hodně tuku, není třeba formu vymazávat.

9

Na těsto poklademe ovoce. Ovoce zasypeme drobenkou. Vložíme do středu předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Pečení nesmí být příliš prudké, aby se ovocný koláč s drobenou propekl i ve svém středu. Křehký ovocný koláč s drobenkou necháme zcela vychladnout a teprve pak krájíme. Porce můžeme přizdobit šlehanou nebo zakysanou smetanou (mírně přislazenou).

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ovocný koláč | recept
Jak upéct ovocný koláč | recept. I když by asi ovocný koláč měl být kulatý, označení ovocný koláč se vžilo pro typ moučníku, kdy je na syrové těsto ro…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.