Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí aspikové misky | recept

Jak udělat domácí aspikové misky | recept

Aspikové misky | recept a postup na aspikový dort. Jelikož s manželem milujeme aspik a cena za takovou mističku je celkem vysoká, vyplatí se mi udělat si aspikové mističky doma. Práce s aspikem není nic složitého. Důležité je mít fantazii a suroviny rozvrhnout tak, aby na první pohled lahodily oku. Vždy dám pár aspikových misek na ochutnání tchánovi, který je znalec a kvalitu ocení. Jak připravit aspikové misky a aspikový dort vám poradí můj následující recept.

Co je potřeba

Suroviny na salát: 30 dkg měkkého salámu 2 středně velké kyselé okurky 2 středně velké cibule 1 sklenička Moravanky 2 dcl mléka 2 polévkové lžíce hladké mouky 1 menší majonéza (250ml – ne jiná!) dle chuti pepř, sůl a cukr Suroviny na želatinu: 1x želatina Dr. Oetker jemně mletá 450 ml vody 3 polévkové lžíce octa ½ polévkové lžíce soli 1 a ½ polévkové lžíce cukru špetka mletého pepře Dále budeme potřebovat: 10 plátků šunky 5 ks natvrdo uvařených vajec 5 plátků tvrdého sýra (já měla Goudu) 1-2 kyselé okurky 10 proužků červené papriky asi 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice) 10 ks mističek (já kupuji o objemu 300 ml a kus vyjde i s víčkem na 1,50 - použiji vícekrát)

1

Nejdříve si nachystáme domácí vlašský salát. Recept na můj domácí vlašský salát naleznete ZDE: Jak připravit domácí vlašský salát - RODINNÝ recept Z této dávky připravíte 1kg domácího salátu, který vystačí přesně na 10ks aspikových misek. Samozřejmě si salát můžete koupit. Počítejte s tím, že kupovaný vlašský salát výrazně ovlivní výslednou chuť a aspikové misky nebudou tak dobré. Doporučují rovněž TREZOROVÝ recept na vlašský salát od Jezziny ZDE: Jak udělat vlašský salát | pravý vlašák

2

Nachystáme si želatinu. Do kastrůlku nalijeme 450ml studené vody a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem. Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny. Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala. Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme. NESMÍ SE VAŘIT! Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku a želatinu necháme zchladnout. Ne úplně, pohlídáme, aby byla pouze vlažná.

3

Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové misky. Na dno každé misky dáme dvě plnější polévkové lžíce domácího vlašského salátu. Na salát smotáme plátek šunky do vějířku, ze sýra vykrojíme srdíčko nebo jiné tvary. Vajíčka rozkrojíme na půlky a do každé misky položíme jednu půlku. Vše doladíme kyselou okurkou, červenou paprikou a hráškem (viz. foto). Fantazii se meze nekladou, takže si do aspikových misek dejte suroviny podle své chuti.

4

Vlahou želatinu nalijeme do misek. Želatinu lijeme opatrně a v malém množství, nejlépe pomocí polévkové lžíce. Želatinu dávkujeme do aspikových misek 2 mm NAD všechny suroviny. Rozhodně želatinu nedávkujeme až po okraj aspikových misek.

5

Necháme zchladnout, teprvé po zchladnutí aspikové misky zavíčkujeme. Hotové misky necháme v lednici do druhého dne pořádně vytuhnout.

6

Pokud chcete připravit aspikový domácí dort jako pozornost například k narozenínám, jeho příprava není složitá. Na aspikový dort musíte použít dvojnásobnou dávku želatiny. Do dortové formy naskládejte potřebné suroviny: domácí vlašský salát, šunku, sýr, vajíčko. Jak jsem psala, ingredience vyskládejte dle svých chutí. Postup je obdobný jako u aspikových misek. Aspikový dort můžete ještě dokola dozdobit. Jako inspiraci můžete použít křenovou šlehačku a černé olivy. Přeji dobrou chuť!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

čočková polévka
Jak uvařit čočkovou polévku – recept
Čočková polévka patří ke zdravým polévkám, které nám poskytnou vlákninu, bílkoviny, díky slupkám z čočky přispěje k očistě střev, dokonale z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.