Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si spočítat náklady na elektřinu v domácnosti | tipy

Jak si spočítat náklady na elektřinu v domácnosti | tipy

Jak si spočítat náklady na elektřinu v domácnosti | tipy. Cena elektřiny a plynu rok od roku stoupá. Nejde přitom o symbolické navyšování ceny, ale velice citelné zdražování. Zároveň s cenou elektřiny souměrně roste i potřeba a využívání různých elektrospotřebičů v domácnostech. Bez elektřiny si svůj současný život zřejmě již nedovedeme představit. Jenže doba je zlá a my si nemůžeme dovolit vyhazovat peníze jen tak zbůhdarma z okna ven. Víte, jakou máte skutečnou spotřebu elektřiny a plynu?

Co je potřeba

znalosti
počítač
online připojení

1

Jestli chcete snížit náklady za elektřinu, máte několik možností:

• Změnit všechny spotřebiče a elektroniku za nové s nejnižší možnou energetickou spotřebou.

• Změnit žárovky v domácnosti za úsporné.

• Pohlídat si světelné kontrolky, které přes noc svítí vskutku zbytečně.

• Vypínat spotřebiče, když půjdete na delší dobu z domova, a to i ledničku.

• Porovnání cen elektřiny s následnou změnou dodavatele za výhodnějšího.

2

Výpočet spotřeby elektřiny se opírá vždy od štítku spotřebiče, žárovky či elektroniky. Spotřebu zjistíte tak, že příkon udaný ve Wattech vynásobte počtem hodin, kdy je spotřebič zapnutý. Výsledek je ve Watthodinách, hodnotu v kilowatthodinách získáte vydělením tisíci. Nejsnazším příkladem na předvedení tohoto výpočtu je spotřeba elektřiny televize. Pokud máte televizi se spotřebou energie během provozu 110W, kterou míváte puštěnou okolo 8 hodin denně, spotřeba pak jen u této televize za rok je 316 800 Watthodin (316,8kWh). Připočtěte si i další spotřebiče a rozdílnost může za rok přesáhnout i víc než tisícovku. Je proto velmi důležité vybrat si nejen kvalitní spotřebiče s co nejnižší energetickou spotřebou, ale také vybrat si toho nejvýhodnějšího dodavatele. Ušetřit tak můžete doopravdy dost vysokou částku peněz.

3

Pokud se chcete porozhlédnout po novém dodavateli elektřiny, je porovnání cen elektřiny online tou zásadní pomůckou při rozhodování. V Česku totiž naleznete desítky různých dodavatelů energie, které mají rozdílné ceníky.

4

Na porovnávání cen elektřiny je skvělé, že dnes již nemusíte obíhat jednotlivé společnosti, ale stačí vám sednout si k počítači a vyhledat portál s tzv. kalkulačkou, kde do jednoduché tabulky zadáte několik údajů o vaší spotřebě. Za pár sekund máte přehled o všech společnostech a jejich nabídkách. Tyto kalkulačky se vás zeptají na typ domácnosti, kraj, sazbu, spotřebu energie, jistič a současného dodavatele. Na tomto podkladě vám kalkulačka vypočítá dané nabídky a ceny. Spotřebu energie si buď vypočítáte podle námi výše uvedeného příkladu, anebo můžete použít vyúčtování z předešlého roku, kde byste měli mít finální spotřebu také uvedenou. Sazba znamená typ tarifu, který využíváte, například tarif D01d je jednotarifová sazba, kdy lidé platí za elektřinu stejnou cenu ve dne i v noci a je určena domácnostem s malou spotřebou energie. Dalšími tarify jsou: D02d, D25d, D26d, D35d, D45d, D55d, D56d a D61d. Jistič představuje přístroj, krabici, kterou máte povětšinou v předsíni u dveří. Jistič umí elektrický obvod automaticky rozpojit, čímž chrání elektrické zařízení před poškozením. Velikost jističe je různá, takže pokud nevíte, jak velký je ten váš, skočte se podívat. Po zadání těchto informací, se vám na monitoru objeví ceny a vy pak můžete zhodnotit, zda máte vskutku tu nejvýhodnější variantu, či naopak, a je tedy nejvyšší čas to změnit.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.