Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zbavit vší do dvou hodin

Jak se zbavit vší do dvou hodin

Jak se zbavit vší do dvou hodin | návod. Vši jsou v poslední době velmi častým problémem u dětí v předškolním a školním věku. Existuje mnoho přípravků na chemické bázi, které lze zakoupit v lékárnách nebo drogeriích. Ráda bych se s vámi podělila o účinný recept, který vši a hnidy zahubí do dvou hodin. Další předností mého návodu je, že si jej můžete připravit doma a navíc ingredience vyjdou na pár korun.

Co je potřeba

  • ALPA Francovka
  • slunečnicový olej
  • Tea Tree olej
  • lžíce
  • miska
  • igelitové rukavice nebo sáček
  • starý ručník
  • potravinářská fólie
1

Prevence je základ

Pokud obdržíte informaci od školy či školky, že evidují výskyt vší, musíte v první řadě dětem denně prohlížet vlasy. Dalším preventivním opatřením je Tea Tree Oil. Každé ráno dětem namažte místo za ušima Tea Tree olejem. Tea Tree olej je dost aromatický a jeho silná vůně mnohým lidem smrdí, ale je to účinná prevence proti vším. Tea Tree olej je drahý, ale stále vyjde levněji než různé prostředky z lékárny nebo elektrický hřeben na vši.

2

Jak rozpoznat hnidy

Hnidy jsou malinká vajíčka o velikosti asi 2-3 mm a mají světle hnědou až béžovou barvu. Hnidy se nachází ve vlasech 2-3 cm od kořínků. Nejvíce se drží za ušima. Svědění hlavy a neustálé drbání se ve vlasech jsou základními příznaky, že se něco děje. Je dobré si při prohlídce vlasů posvítit (nejlépe baterkou), aby hnidy byly lépe vidět. Hnidu vyndejte z vlasů a mezi nehty ji zmáčkněte. Pokud hnida lupne, znamená to, že je živá a je nutné vši odstranit. Pokud má světlou barvu, leskne se jí prdelka a mezi nehty nelupne, je mrtvá. I v tomto případě doporučuji udělat zábal jako prevenci.

3

Zábal

V kompotové misce smíchejte ingredience v poměru: 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce Francovky (místo Francovky lze použít např. vodku, slivovici nebo jiný čistý alkohol) a pár kapek Tea Tree oleje. Vše promíchejte. Na ruku si nasaďte igelitové rukavice (postačí i obyčejný igelitový sáček). Směs nanášejte na vlasy opatrně a rukou se sáčkem nebo rukavicí vetřete do vlasů stejným způsobem jako např. šampon. Takto postupujte, dokud nemáte ve vlasech nanesenou celou směs.

4

Poté zakryjte vlasy (i s ušima) potravinářskou fólií. Na fólii dejte ještě starý ručník, aby směs nenatekla do očí. Zábal nechte působit nejméně 90 minut. Maximální doba působení je 120 minut. Po uplynutí doby působení zábalu, z hlavy vše sundejte a vlasy omyjte běžným šamponem. Dobré je hlavu omýt dvakrát, aby vlasy nezůstaly mastné. Na středně dlouhé vlasy doporučuji použít dvojnásobnou dávku a na dlouhé vlasy: 6 cl (3 panáky) slunečnicového oleje, 4 cl (2 panáky) Francovky a pár kapek Tea Tree oleje.

5

Zábal je nutné kvůli úplnému odstranění vší po sedmi dnech opakovat. Po celých sedm dní prohlížejte hlavu denně. Nelekejte se, budete nacházet světlé hnidy, které jsou mrtvé. Ty lze vyčesat pomocí všiváčku (hřeben) nebo elektrického kartáče (ten ale stojí kolem 600 Kč). Také je dobré vydezinfikovat hřebeny, které jste používali a vyprat všechny čepice a povlečení.

Tipy

Nejlevnější Tea Tree olej se dá koupit v drogerii DM o objemu 30 ml a stojí 89 Kč. Všude jinde seženete pouhých 10 ml za tuto cenu nebo cenu i mnohem vyšší.

Varování

  • Tea Tree olej může vzácně vyvolat alergickou reakci, proto je doporučováno před jeho použitím udělat kontrolní test.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se zbavit vší
Jak se zbavit vší
Vši a co s tím – Jak se zbavit vší. Každý rodič zajisté zpozorní, když se jeho dítě začne příliš často škrábat a drbat na hlavě. Není ale třeba se zne…
Jak bojovat proti vším
Jak bojovat proti vším
Vši jsou velice nepříjemný parazit, který skutečně dokáže potrápit. Tento hmyz saje krev savců a žije ve vlasech či chlupech, kam také snáší vajíčka,…
Jak na filcky neboli muňky | rady
Jak na filcky neboli muňky | rady
Jak na filcky neboli muňky | rady. Filcky jsou velmi nepříjemnou záležitostí nejen pro všechny sexuálně aktivní jedince. Nejedná se o žádnou nebezpečn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.