Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat rybízový džem snadno, rychle a bez chemie

19. Červenec 2023
Jak udělat rybízový džem snadno, rychle a bez chemie

Džem z červeného rybízu je jedním z nejoblíbenějších. Je výborný s pečivem ke snídani a také se bez něj neobejde linecké vánoční cukroví. Rybízové bobule obsahují spoustu želírovacích látek – pektinu. Při výrobě džemu proto není potřeba používat kupované želírovací přípravky.

V bobulích však najdete také zrníčka, která jsou jediným problémem při výrobě domácího rybízového džemu. Jsou při konzumaci nepříjemná a bývají častou příčinou, proč děti džem nechtějí. Náš recept vám poradí, jak si připravit domácí rybízový džem nejen bez chemie, ale i bez zrníček.

Co je potřeba

Rybíz
Cukr
Odšťavňovač
Zavařovací sklenice

1

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Rozdíl mezi džemem a marmeládou (dnes jsou marmelády označeny jako ovocné směsi) je v podílu ovoce. Džem by měl obsahovat minimálně 45 % ovoce, BIO džem minimálně 55 % ovoce. Marmelády neboli ovocné směsi musí obsahovat alespoň 20 % ovoce.

2

Příprava a lisování rybízu Rybíz důkladně propláchněte a zbavte ho nečistot. Pokud nepracujete s odšťavňovačem, doporučujeme rybíz zbavit zelených stopek. Kuličky umístěte do hrnce s menším množstvím vody a zprudka povařte. Potom je propasírujte přes sítko. Nevýhodou pasírování je, že se při něm nezbavíte zrníček úplně dokonale. Abyste při výrobě džemu zachovali co největší podíl ovoce a získali 100% rybízovou šťávu bez zrníček, doporučujeme v tomto kroku použít odšťavňovač. Rybíz odšťavňujte i se stopkami, vylisuje se lépe.

3

Jaký konkrétní odšťavňovač použít na rybíz? Nejlepší odšťavňovač na rybíz je Sana Juicer by Omega EUJ-808. Snadno získáte rybízovou šťávu zcela bez zrníček a vylisujete i velké množství bobulí bez neustálého ucpávání sítka, což je častým problémem u většiny jiných přístrojů.

Kromě toho Sana Juicer nabízí:

  • lisování široké škály druhů ovoce a zeleniny
  • záruku zachování maximálního obsahu vitamínů
  • přípravu mandlového nebo jiného rostlinného mléka (ovesné, sójové, lískové…)
  • přípravu míchaných nápojů včetně mléčných a jogurtových
  • vysokou výtěžnost
  • snadnou údržbu díky systému automatického čištění
  • dlouholetou životnost – se Sanou pořizujete přístroj takřka na celý život

[Video] Podívejte se na představení odšťavňovače Sana Juicer. Zjistíte, jak odšťavňovač používat, co všechno s ním připravíte a jak je snadné jej vyčistit (české titulky):

4

Zavařování a příprava džemu Připravte si důkladně vymyté čisté zavařovací sklenice. Doporučujeme použít menší sklenice, aby se džem po otevření zbytečně nekazil. Přeci jen, menší množství se konzumuje rychleji. Vylisovanou rybízovou šťávu přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Šťávu vařte až do chvíle, dokud se neodpaří jedna třetina jejího množství. Potom přidejte krystalový cukr. Množství cukru si vypočtěte sami podle jednoduchého vzorce. Na 1 litr vylisované povařené šťávy připadne 800 gramů krystalového cukru. Šťávu s krystalovým cukrem pozvolna vaříme dalších 10 minut. Horký džem nalévejte do sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Džem umístěte do předehřáté trouby na 80 °C a sterilizujte po dobu 20 minut. Přejeme dobrou chuť!

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rybízový džem | recept
Jak udělat rybízový džem | recept
Recept na domácí džem z rybízu. Rybízový džem je zřejmě nejčastěji připravovanou domácí zavařeninou. Úroda rybízu bývá vždy dobrá, a nám to prostě ned…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.