Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat stavební firmu | rady

19. Leden 2021
Jak vybrat stavební firmu | rady

Jak vybrat stavební firmu | rady. Výběr stavební firmy je jednou z nejméně oblíbených činností. Je tomu tak především proto, že stavba domu, přístavby, či čehokoliv jiného, je většinou velkou investicí a bojíme se, aby ta investice vyšla podle našich požadavků. Výběru stavební firmy se obávat nemusíte, stačí se držet základních pravidel a neuděláte chybu. Pokud již máte nějaké stavební zkušenosti, tak jsou to kladné body pro vás, pokud zatím ne, tak pro vás bude výběr stavební firmy důležitou zkušeností. Jak tedy správně vybrat stavební firmu?

1

1. V první řadě je potřeba, abyste hledali firmu podle referencí. Jestliže najdete neznámou firmu, tak nikdy nemůžete mít jistotu dobře odvedené práce. Zeptejte se všech svých příbuzných a přátel, jestli neznají kvalitní firmu, nejlépe lze posuzovat podle zkušeností. Zjistěte si, jaké zakázky firma dělala, a jak dlouho už působí. Jedná-li se o firmu, která staví již deset let, tak je to vždy znakem jisté zkušenosti, než mladé a neznámé firmy.

2. Klidně si vyberte několik firem, které vás zaujmou a následně z nich vybírejte podle dalších kritérií. Nešetřete otázkami a nebojte se je položit. Jedna z nich by měla směřovat na to, jestli mají všichni živnost a také jestli ve firmě pracují i cizinci. Pravidlem by mělo být nevybírat si firmy, kde cizinci pracují, jelikož se může stát, že ze dne na den zmizí s penězi i vybavením.

3. Na práci si najměte pouze jednu firmu, které se o vše postará. Důležitý je i podpis smlouvy. Smlouva vás bude krýt před případnými problémy. Vždy se předem dohodněte na platebních podmínkách. V platbách předem by měla být zahrnuta pouze záloha na materiál, případně první splátka, záleží na dohodě. Ve smlouvě si také ujasněte termíny, příliš na ně netlačte, ale pokud firma nebude stíhat termín, kdy potřebujete mít stavbu hotovou, tak se obraťte na jinou firmu.

4. Nespoléhejte se ani na nejlevnější, ani na nejdražší možnosti. U staveb, především u staveb na klíč, mohou být ceny velmi nadsazené. Na našem území funguje velké množství levných firem, které dokáží velmi kvalitně stavět i za malé peníze. Extrémně levným nabídkám se ovšem vyhněte, takové firmy často zaměstnávají brigádníky, kteří svojí práci nemusí odvést poctivě. Držte se středních cen.

5. Je-li váš projekt individuální, vždy se lépe dohodnete s menší firmou, která je flexibilní a případně může doporučit i elektrikáře, instalatéry, plynaře aj. Pokud si vyberete velkou stavební společnost, tak jsou vaše možnosti obvykle omezené a nelze tolik smlouvat, vždy se lépe dohodnete s živnostníky než se zaměstnanci společnosti.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat robotický vysavač | tipy
Jak vybrat robotický vysavač | tipy
Jak vybrat robotický vysavač | tipy. Robotický vysavač je výmysl 21. století, jehož existenci nejvíce ocení hospodyňky a všichni ti, kdo chtějí mít za…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.