Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na marinády pro pravé chlapy: 3 recepty na pořádné grilování

Den otců se blíží a není nic lepšího než ho oslavit pořádnou grilovačkou. A protože většina mužů ráda sahá po mase s pořádnou chutí, připravili jsme pro vás tři marinády, které z obyčejného vepřového kolena, žebírek nebo masa udělají opravdovou lahůdku. Ať už máte rádi chuť klasického českého piva, jemnou pikantnost s bylinkami nebo výrazný kouřový nádech, tady si vyberete.

1. Pivní klasika s česnekem

Ingredience:

  • 500 ml černého piva
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice (hrubozrnná nebo plnotučná)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku (prolisovaných)
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, pepř, kmín podle chuti

Postup:
Vše smíchejte, maso nakrojte do mřížky na kůži, potřete marinádou a nechte přes noc odpočívat. Pak pomalu grilujte na nepřímém žáru cca 2,5 hodiny a na závěr propečte na přímém žáru pro křupavou kůrku.

 

2. Bylinkové pohlazení

 

Ingredience:

  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce hořčice
  • směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj) – cca 2 lžíce nasekaných
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl a pepř

Postup:
Vše promíchejte a maso zlehka potřete. Nechte marinovat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Grilujte pomalu na nepřímém žáru, maso bude šťavnaté, voňavé a s lehkou bylinkovou chutí.

 

3. BBQ pro pravé chlapy – uzená paprika a med

 

Ingredience:

  • 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička uzené sladké papriky
  • ½ lžičky mleté chilli (volitelné)
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2–3 stroužky česneku (prolisované)
  • sůl, pepř
  • pár kapek tekutého kouře (pokud máte, ale není nutné)

Postup:
Smíchejte všechny ingredience a potřete maso. Marinujte ideálně přes noc. Pomalu grilujte na nepřímém žáru a závěrem propečte na přímém žáru pro krásně křupavou kůrku.

Tipy

  • K pivní marinádě sedí skvěle hořčice, nakládané okurky a čerstvý chléb.
  • K bylinkové zase lehký zeleninový salát nebo grilovaná zelenina.
  • BBQ varianta se nejlépe doplní coleslawem, pečenými bramborami nebo čerstvými nakládanými papričkami.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.