Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na italské panini | recept

Jak na italské panini | recept

Italské panini | recept. Křupavá bageta s mozzarelou, rajčátky a bazalkou, to je klasický sendvič pocházející z Itálie. Tento velmi oblíbený pokrm je rychlý na přípravu. V doslovném překladu znamená "panini" malý chléb a většinou se zapéká na grilu, kdy vzniknou pro něj tak charakteristické opečené mřížky. Použít můžeme bagetu, ciabattu nebo focacciu, v české variantě dobře poslouží i klasická houska. Mezi nejčastější náplně patří mozzarella, plátky rajčat, šunka, salám či vepřová panenka. Chutím se meze nekladou a tak si panini můžeme připravit doma přesně podle sebe.

Co je potřeba

Bageta, ciabatta, focaccia nebo jiné světlé pečivo.

Případně na těsto (asi na 7 kusů):

600 g hladké mouky typu 00 ( nebo 300 g semolinové mouky a 300 g hladké)

sklenka vlažné vody

0,5 kostky čerstvého droždí

2 lžíce olivového oleje extra virgin

lžička mořské soli

lžička cukru

Na náplň (dle chuti):

rajčátka, mozzarella, šunka, jarní cibulka, rukola, piniová semínka, sušená rajčata, sezam, olivy, bazalkové pesto, bazalka, šalvěj apod.

 

1

Nejdříve si připravíme těsto: v míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody smíchané s cukrem a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, poté přidáme olivový olej a vlažnou vodu dle potřeby. Těsto zpracujeme rukou tak, aby bylo hladké a tužší konzistence. Je-li moc lepivé, přidáme mouku.

Nejdříve si připravíme těsto: v míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody smíchané s cukrem a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, poté přidáme olivový olej a vlažnou vodu dle potřeby. Těsto zpracujeme rukou tak, aby bylo hladké a tužší konzistence. Je-li moc lepivé, přidáme mouku.
2

Připravené těsto necháme kynout asi 20 minut, poté z něj tvoříme kuličky ve velikosti tenisového míčku a vyválíme na podlouhlé placky. Necháme kynout dalších 20 minut, po uplynutí této doby přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 220 °C asi 20 minut dozlatova.

Připravené těsto necháme kynout asi 20 minut, poté z něj tvoříme kuličky ve velikosti tenisového míčku a vyválíme na podlouhlé placky. Necháme kynout dalších 20 minut, po uplynutí této doby přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 220 °C asi 20 minut dozlatova.
3

Hotové bagetky necháme vychladnout a rozřízneme je podélně tak, aby zůstaly spojené. Poklademe oblíbenými dobrotami a dáme zapéct do toastovače. Nemáme-li toastovač, můžeme použít i grilovací pánev potřenou olejem (panini zvrchu zatížíme např. dnem další pánve či talířem).

Hotové bagetky necháme vychladnout a rozřízneme je podélně tak, aby zůstaly spojené. Poklademe oblíbenými dobrotami a dáme zapéct do toastovače. Nemáme-li toastovač, můžeme použít i grilovací pánev potřenou olejem (panini zvrchu zatížíme např. dnem další pánve či talířem).
4

Tradiční náplň: plátky kvalitní šunky, mozzarela nakrájená na kolečka, rajčata na kolečka, čerstvá bazalka, olivový olej extra virgin, sůl, čerstvě mletý pepř

Vegetariánská náplň: sušená rajčata v oleji nebo červené pesto, plátky mozzarely, rukola, piniová semínka, olivový olej extra virgin, sůl, čerstvě mletý pepř

Veganská náplň: bazalkové pesto nebo pesto ze sušených rajčat (bez parmezánu), veganský parmezán (recept na veganský parmezán ZDE: Jak na veganský sýr z kešu oříšků), jarní cibulka, olivový olej extra virgin, balzamikový ocet, sůl

Tipy

Servírujeme s čerstvým salátkem.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit výbornou cibulačku | recept
Jak uvařit výbornou cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibulačka je velmi oblíbená a známá polévka. V některých restauracích však stále neumí připravit dobrou poctivou cibulačku a nabíz…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.