Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vajíčkovou pomazánku? Rovnou na 4 způsoby, tradiční i moderní

vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka patří mezi stálice české kuchyně. Je rychlá, levná, sytá a díky své jemné chuti se hodí na chléb, rohlík i jako součást jednohubek pro návštěvy. Čeká vás brzy oslava narozenin, přijede vzácná návštěva, nebo jdete naopak vy k někomu a chcete přinést výtečný kousek pohoštění? Vsaďte právě na "obyčejná" vajíčka se správným dochucením. Ačkoliv ji většina z nás zná v tradiční podobě s majonézou, existuje mnoho variací, které stojí za vyzkoušení. Nabízíme čtyři osvědčené recepty – od klasiky až po lehčí či výraznější verze pro ty, kteří rádi objevují nové chutě.

1. Tradiční vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 6 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl, pepř
  • Jarní cibulka

Postup:
Vejce nastrouhejte nahrubo, zamíchejte s majonézou a hořčicí. Ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekanou jarní cibulku. Jednoduchá, hutná a vždy spolehlivá.

2. Odlehčená pomazánka s jogurtem

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl, pepř
  • Kopr nebo pažitka

Postup:
Vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte jogurt a hořčici. Dochuťte a zlehka vmíchejte bylinky. Výsledek je svěží, jemný a méně kalorický.

3. Pikantní vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička pálivé papriky
  • Špetka chilli
  • Lžíce najemno krájené cibule

Postup:
Vejce smíchejte s majonézou, přidejte papriku, chilli i cibuli. Pomazánka má výraznější, lehce kouřovou chuť a skvěle se hodí na topinky.

4. Pomazánka s tvarohem a pažitkou

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • Pažitka, sůl, pepř

Postup:
Tvaroh s máslem vyšlehejte dohladka. Přidejte nasekaná vejce a pažitku. Tato verze je krémová, ale pořád lehká a velmi sytá.

Kde pomazánku využít?

Hodí se na chlebíčky, tousty i domácí pečivo. Skvěle poslouží jako rychlá večeře, pohoštění pro hosty i svačina do práce. Díky čtyřem variantám si každý může vybrat chuť, která mu sedne – od klasiky po moderní odlehčení.

Pokud chceš, mohu pro tebe článek upravit pro web, magazín nebo přidat i fototipy k prezentaci.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.