Jak na Míša tvarohový dort se sezónním ovocem, třeba jahodami či malinami?
Všeobecně patří Míša řezy k velmi oblíbeným a stejně oblíbený je také Míša dort. Je svěží, relativně snadný, suroviny na něj běžně najdeme v každé prodejně potravin. Což takhle obohatit ale suroviny o ovoce. Třeba to, které vám právě dozrává na zahrádce, nebo to, které jste koupili v obchodě za skvělou cenu, protože právě teď je jej všude spousta a byl by „hřích“ si jej nedopřát také.
Co je potřeba
Na těsto budete potřebovat:
- 4 vajíčka
- 4 lžíce moučkového cukru
- Lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- Lžíce kakaa
- Lžička kypřícího prášku do pečiva
Na krém budete potřebovat:
- 3 vaničky plnotučného tvarohu
- 150 – 180 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 500 g ovoce
Poleva:
- Čokoláda na vaření
- 50 g másla
- Lžíce mléka
Postup
Připravíme si zvlášť bílky a žloutky. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme je. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme přes sítko prosátou mouku a smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Nakonec přidáme sníh z bílků a zapracujeme jej jemně do těsta.
Dortovou kulatou nebo jinou formu vyložíme papírem na pečení a připravené těsto do ní vlijeme. Pečeme cca 20 min. při teplotě 180 °C. Zda je korpus hotový můžeme vyzkoušet špejlí, kterou do něj zapíchneme. Pokud na ní nezůstane těsto nalepeno, je hotovo.
Po upečení formu rozepneme nebo korpus vyklopíme a necháme vychladit. Jestliže vám na korpusu zůstal nalepen pečící papír, je lepší jej sundávat po vychladnutí, abyste korpus nechtěně nepotrhali.
Používáte-li otvírací formu, můžete do ní kulatý korpus vrátit, abyste si dodělání dortu usnadnili.
Pak už nebývá nic jiné, než vyšlehat tvarohy se změklým máslem a cukrem. Je na vás, kolik cukru přidáte, tvaroh by ale neměl být přeslazený. V každém případě ho kyselejší ovoce osvěží.
Nyní polovinu krému naneseme na korpus. Navrstvíme ovoce a na něj dáme druhou vrstvu krému. Nakonec nahoru nalijeme polevu z čokolády, másla a lžíce mléka. Dlouhým nožem či stěrkou rozetřeme po povrchu a dáme ztuhnout. Po cca půl hodině až hodině odstraníme formu, jestli jste dort dodělávali v ní.
Tipy
Aby vám poleva nepraskala při krájení, je dobré dorty a všechny řezy s čokoládovou polevou krájet nahřátým nožem v horké vodě a otřený utěrkou. Řezy budou hezké, ostré a poleva nepopraská.
Diskuze k článku