Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat šťovík

03. Duben 2015

Šťovík považujeme za plevel, jenomže ono tomu tak není, je to bylina a u Středozemí i velmi uznávaná zelenina. Šťovík se v gastronomii užíval po mnoho staletí, bohužel již několik stovek let na něj v kuchyni kuchaři zapomínali. Dnes se opět do kuchyně vrací jako moderní surovina, která dokáže dostat současnou gastronomii do vyššího levelu. Šťovík je trvalka, jež dokáže vydržet na jednom stanovišti i čtyři roky. Pro gastronomii a léčivé účinky se však používá pouze mladá jednoletá rostlina. Šťovík totiž s věkem hořkne. V kuchyni se šťovík používá pro svou osvěžující citrónovou chuť do polévek, salátů i omáček. Tato rostlina chutná výtečně ve vaječných pokrmech, polévkách a omáčkách, kde je mléko, v kombinacích s rybami a špenátem. Léčiva bylina šťovík pomáhá s imunitou, zvyšuje hladinu železa, pomáhá zvládnout onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, osvěžuje a má mírně projímavé účinky. Šťovík je kulinářským hitem jednadvacátého století, který je s velkou oblibou užíván těmi nejproslulejšími kuchaři z celého světa. Rádi byste zpestřili svou kuchyň a zkusili něco nového? Šťovík si můžete celkem snadno na své zahrádce vypěstovat sami. Řeknu vám, jak na to.

Co je potřeba

• Kvalitní osivo šťovíku
• Zahradu
• Hrábě
• Sázecí kolík
• Půdu
• Organické hnojivo
• Kompost
• Vidle
• Konev s vodou

1

Šťovík není náročnou rostlinou na pěstování, roste i divoce. Divoký šťovík je však často víceletý, a proto bývá velmi hořký. Pokud si chcete vychutnat jeho svěží chuť, potřebujete mladý šťovík, který si na své zahrádce ze semen můžete vypěstovat sami. Semena šťovíku jsou běžně dostupná a mnoho nestojí.

2

Aby se šťovíku dařilo, potřebuje stinné místo s dobře zavlaženou půdou (velmi těžkou) a velmi bohatou na živiny.

3

Dříve než šťovík zasejete, je zapotřebí půdu zkypřit, zbavit plevele, velkých kamenů a asi týden před sázením pohnojit organickým hnojivem.

4

Semena šťovíku sázejte v březnu až dubnu. Sází se do půl centimetru hlubokých jamek, které se jemně zahrnou půdou. Mezery mezi semeny šťovíku by měly být cca 7 cm.

5

V průběhu vegetace i růstu rostlinu odplevelujte, pravidelně zalévejte a přihnojujte kvalitním kompostem a organickým hnojivem.

6

Sklizeň lístků je možná již za dva měsíce od výsevu. Sklízet pak můžete každý měsíc, a to cca od konce května až do listopadu.

7

Šťovík se konzumuje čerstvý. V lednici vydrží až 14 dní. Šťovík můžete i zamrazit, avšak to již znamená ztrátu mnoha velice pozitivních a léčivých látek.

Doporučujeme nakupovat osivo a semena u osvědčeného prodejce Osiva-semena.cz. E-shop nabízí přes 1000 druhů netradičních kultivarů semen exotických rostlin, léčivých a aromatických bylin, palem vhodných i do našeho podnebí, kvetoucích rostlin nádherných barev, vůní a tvarů, tradiční i netradiční zeleniny a užitkových rostlin. Nízké ceny a krátké doby doručení, nakupování z pohodlí Vašeho domova.

Když začne šťovík kvést, snižuje produkci zelených lístků. Pokud chcete zabránit jeho kvetení, ustřihněte jeho stvol s květem, jeho produkce se pak opětně zvýší.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat mangold | rady
Jak pěstovat mangold | rady. Mangold je velmi starou rostlinou, kterou znali již obyvatelé starověkého Egypta. Ti jej nejen pěstovali, ale i šlec…
Jak pěstovat dlužichu | rady
Jak pěstovat dlužichu | rady. Dlužicha má svůj domov v Severní Americe. Roste trsovitě, má dlouhé okrouhle srdčité trsovité listy, které vytvářej…
Jak pěstovat mateřídoušku | rady
Jak pěstovat mateřídoušku | rady. Mateřídouška je velice blízkou příbuznou tymiánu, i ona má velmi široké využití jak v kuchyni, tak i v léčitelství.…
Jak pěstovat sedmikrásky | rady
Jak pěstovat sedmikrásky | rady. Sedmikrásky jsou symbolem lásky, léčivou bylinou, nenáviděným plevelem milovníků anglických trávníků i okrasnou květi…
Jak pěstovat šalvěj lékařskou
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je léčivá bylinka a koření, která se k nám do klášterních zahrad dostala v 9. století ze Středomoří Malé Asie. Ša…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.