Co je potřeba

ryba

1

Celá ryba

Při koupi celé čerstvě zabité ryby si jako první všímáme očí: musí být vypoulené a jasné, nikoliv zapadlé nebo kalné.

Další na řadě jsou skřele: musí přiléhat a žábry pod nimi být jasně červené.

Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná.

Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou.

2

Porcovaná ryba

U porcované ryby se řídíme hlavně podle vůně. Opět musí být cítit vodou, nikoli rybinou.
Čerstvé maso je vlhké, hladké, rovnoměrně barevné a leskne se jako perleť.

Oschlé nebo nažloutlé okraje masa, nepravidelné skvrny a charakteristický pach ryb svědčí o tom, že bylo maso skladováno příliš dlouho.

3

Jak poznat čerstvého tuňáka

Nejčastější rybou, kterou lze u nás koupit čerstvě naporcovanou (nepočítáme-li výlovy v sádkách nebo rybnících), je tuňák. Plátky tuňáka by měly mít tmavou malinovou barvu. Tmavohnědé maso není na škodu, ale znalý prodejce by je měl odkrojit ještě před koupí, protože uchovává nežádoucí pach rybiny.

Naopak pobledlé maso s viditelnými bílými nebo smetanově zbarvenými šlachami čerstvé rozhodně není.

4

Prodejce se neptejte

Nejčastější otázkou, kterou zákazníci prodejcům pokládají, je obligátní: „Je ta ryba opravdu čerstvá?“ Uznejte, že taková věta si zaslouží jedinou odpověď: „Ano, samozřejmě,“ ať už je pravda jakákoli. Pokud se už musíte ptát, používejte raději: „Která ryba je nejčerstvější?“ nebo „Ty ryby vám sem přivezli dneska ráno?“ Ovšem pravdivou odpověď můžete očekávat jen u opravdu solidních prodejců, kterých je bohužel málo. Proto bude lepší, když si nastudujete výše zmíněné rady a vyrazíte do obchodu už vyzbrojeni znalostmi. Pak vás nějaký nepoctivý obchodník zaručeně nedoběhne.

Tipy

Čerstvou rybu uložte ihned po příchodu domů do chladničky a zpracujte ji ještě ten den.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)